Alla inlägg under november 2020
Ingredienser:
1 broccolistånd
1 dl lätt crème fraiche
1-2 msk smör
1-2 msk hackad gräslök
salt
vitpeppar från kvarn
Gör så här:
Koka broccolin i lättsaltat vatten, tills den är helt genomkokt.
Häll av kokvattnet.
Tillsätt crème fraiche och mixa med mixerstav till en slät puré.
Låt en stor klick (riktigt!) smör smälta i purén och tillsätt gräslöken.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
1 gul lök
1 msk olivolja
1,5 l vatten
1 grönsaksbuljontärning
3 dl röda linser
½ tsk salt
5 kokta potatisar, tärnade
1 ½ dl visp- eller matlagningsgrädde
2 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
Gör så här:
Skala och hacka lök.
Fräs den i olivolja.
Slå på vatten och tillsätt buljongtärningen.
Skölj linserna väl. Blanda ner dem.
Koka 5 min.
Tillsätt sedan potatis, grädde, tomatpuré, vitlök och kryddor.
Koka soppan 15 min, vispa i soppan så att den blir lite tjockare.
Servera med brödkrutonger.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt bacon
2 kycklingfiléer
2 morötter
1 gul lök
2 potatisar
1 ½ dl röda linser
8 dl kycklingbuljong
1 msk vetemjöl
2 ½ dl mellangrädde
1 krm salt
peppar efter smak
1 tsk torkad timjan
Gör så här:
Skär baconskivorna i små bitar och knaperstek dem.
Lägg dem åtsidan.
Skär kyckling och grönsakerna i små bitar.
Koka upp buljongen och lägg i och kyckling, grönsaker och linser.
Koka alltsammans i ca 10 minuter.
Rör ut mjölet i grädden och häll det sedan i soppan.
Låt koka i ytterligare tre minuter.
Krydda med lite salt, peppar och timjan.
Servera soppan med det knapriga baconet och lite gott bröd.
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
50 gram smör
300 gram mörk blockchoklad
1 dl Kesella Gourmet kvarg
1½ msk frystorkat espressopulver
Gör så här:
Koka upp grädden och smöret i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar, rör ner och låt den smälta.
Rör i kesella och kaffepulver.
Låt chokladen stelna något i kylskåp, ca 1 timme.
Spritsa ut chokladen till små toppar eller ta ut bitar med en tesked.
Låt dem stelna i kylen.
Antal: ca 6 portioner
Ingredienser:
300 g stömmingsfilé
5 dl vatten
1 dl ättikssprit, 12 %
1 msk salt
Senapskräm:
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 msk grov och osötad senap
2 msk klippt smörgåskrasse
Gör så här:
Koka upp vatten, salt och ättika.
Medan lagen svalnar drar du av skinnet av strömmingsfiléerna, och när lagen blivit kall, lägg strömmingsfiléerna i inläggningslagen.
Se till att lagen täcker fisken.
Låt dem sedan stå kallt tills filéerna blivit vita, det tar två till tre dagar.
Blanda samman majonnäs och gräddfil, vänd sedan ner senap och krasse i blandningen.
Låt av lagen från strömmingen och låt den rinna av väl.
Vänd sedan ner filéerna i senapskrämen och servera.
Ingrredienser:
250 gram rabarber
½ vaniljstång
1 msk vatten
250 g syltsocker
Gör så här:
Skär rabarbern i små bitar.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur alla frön.
Koka upp rabarbern tillsammans med vatten,vaniljstång och frön i en kastrull med lock.
Koka några minuter till rabarbern mjuknat.
Tillsätt syltsockret och koka 2 minuter till.
Häll upp på burkar och förvara i kylskåp.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
4 dl hallon
4 äggulor
½ dl socker
1 ½ dl vitt vin
1 msk råsocker till gratinering
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg hallonen i fyra små ugnsfasta formar.
Blanda äggulor, socker och vin i en tjockbottnad kastrull.
Låt blandningen sjuda på medelvärme, tills såsen tjocknar.
Vispa hela tiden och se till att såsen inte kokar, för då skär den sig.
Fördela såsen över hallonen, strö på råsocker och gratinera i ugnen ca 7 minuter.
Servera desserten varm.
Antal: 8-10 bitar
Ugn: 200 grader, 10 minuter + 30-35 minuter
Ingredienser:
100 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2-3 fasta äpplen
2 dl lätt crème fraiche
1 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker pösigt.
Tillsätt ägget och vispa ytterligare.
Rör samman mjöl och bakpulver och blanda det sedan med äggsmeten.
Klicka ut smeten i en form med löstagbar botten.
Förgrädda i 10 minuter.
Gör fyllningen under tiden kakan gräddas.
Handvispa crème fraiche med ägg och socker.
Tillsätt vaniljsockret. skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg äppelklyftorna i kakformen och häll äggstanningen över.
Grädda kakan i ytterligare 30-35 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|