Alla inlägg under november 2020

Av Maria - 5 november 2020 20:15

Antal: 2 stora glas eller 4 små glas


Ingedienser:

1 banan
4 dl vaniljyoghurt
3 dl hallon
 
Gör så här:
Skiva bananen och lägg skivorna i en bunke med höga kanter.
Tillsätt yoghurt och hallonen.
Mixa med mixerstav tills alla ingedienser är finfördelade och blandade.
Häll upp i glas och drick med sugrör.
Av Maria - 5 november 2020 10:21

Antal: 20 rutor

Jäsning: 30 minuter

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

150 gram mjukt smör
1 paket jäst för söta degar
5 dl mjölk, standard
1 gram saffran, 2 paket x 0,5 gram
10-12 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk salt


Fyllning och topping:

100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
75 gram mjukt smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
1 ägg till pensling
1 dl pärlsocker
1 paket vaniljvisp eller hemgjord vaniljkräm
1 dl färska eller frysta lingon eller andra bär


Gör så här:

Krossa och mortla saffran med en halv dl socker.
Blanda saffran med mjölk i en kastrull.

Värm till fingervarmt 37 grader.
Smula jästen i en bakbunke.
Tillsätt lite mjölk och rör så att jästen löser sig.
Tillsätt resten av mjölken, mjöl (utom 2 dl), salt och socker.

Blanda och knåda ihop till en deg.

Klicka i smöret och arbeta ihop till en deg.

Arbeta degen 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna 40x32 cm.
Vispa vaniljvispen till en fast kräm.

Eller laga egen vaniljkräm.
Knåda ut degen till en rektangel lika stor som långpannan.

Eller knåda ut degen direkt på bakplåtspapper i långpannan.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Blanda under tiden färskosten med smör, färskost, socker och vaniljsocker till en röra.
Mjöla din tumme och tryck ner 4x5 hål i ett rutmönster (ett hål för varje ruta) och klicka sedan ner en tsk av färskostblandningen i varje hål.
Pensla med uppvispat ägg.

Strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Ta ut och låt svalna i plåten.

Skär sedan i 20 rutor - 4x5 rader.

Nu kan saffransrutorna eller kakorna serveras.


Överkurs är att vispa vaniljvisp hård till vaniljkräm och spritsa eller klicka ut någon matsked i varje hål på varje ruta.

Garnera sedan med färska eller frysta bär som lingon eller blåbär.

Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 4 november 2020 14:00

Antal: ca 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt, 420 gram, 5-minuterssill - färdig inläggningssill. MSC-märkt
1 färsk rödbeta
1 färsk polkabeta (eller ytterligare en rödbeta)
20 gram färsk pepparrot
½ gul lök
1 salladslök
5 svartpepparkorn


ÄTTIKSLAG:

½ dl ättika 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten


Gör så här:

Mät upp ättika, strösocker och vatten i en kastrull.

Värm upp tills sockret löst sig och sätt sedan åt sidan att svalna helt.
Skala rödbeta och polkabeta.

Skär bort fästet och eventuella fula delar.
Skiva betorna så tunt du kan och lägg i en bunke.
Skala och skär pepparrot i små bitar eller skivor.

Lägg med betorna.
Skala och strimla gul lök samt lägg med betorna.
Rensa och skölj salladslöken.

Strimla den i ca 1 cm sneda bitar och lägg med betorna.
Mortla svartpepparkornen grovt och lägg med betorna.
Öppna sillen och häll av lagen i skålen med betorna.
Klipp eller skär sillen i lagom stora bitar - förslagsvis ca 2 cm breda bitar.
Varva sill, betor, lök, salladslök och pepparrot i en 0,5 liters glasburk med lock.

Häll i lagen från skålen samt toppa upp med avsvalnad extra ättikslag som du kokade i kastrullen.
Sätt på lock och låt stå i kylen till servering.

Blir godast efter något dygn.
Håller minst några veckor om den är oöppnad.

Öppnad burk håller någon vecka.

Av Maria - 4 november 2020 11:30

Antal: 10 tortillas


Ingredienser:

400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt 

30 g fiberhusk

majsmjöl, till utbakning


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl. 

Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.

Av Maria - 4 november 2020 09:45

Antal: 8 stycken


Ingredienser:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör
2 dl mjölk


Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och finfördela smöret där i.
Tillsätt sedan mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma 8 bullar av degen med fuktade händer och grädda dem till fin färg i våffeljärnet.

Av Maria - 4 november 2020 09:32

Antal: 10 stora eller 20 små

Ugn: 125 grader, ca 1-1½ timme


Ingredienser:

3 äggvitor
1 ½ dl rårörsocker
4 - 5 droppar ättika
2 msk kakao
1 påse nötmix


Gör så här:

Sätt ugnen på 125°.
Vispa äggvitorna tillsammans med rårörsocker till hårt skum.
Grovhacka Nötmixen.
Dela upp äggsmeten i två skålar.
Rör ned kakaon i den ena och Nötmixen i den andra.
Vänd sedan ner kakaosmeten i nötsmeten och blanda ytterst lite.
Klicka ut smeten med en liten sked till maränger på plåtar täckta med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 1-1½ timme.

Marängerna är klara när de lossnar från plåten.

Av Maria - 4 november 2020 09:15

Antal: 2 bröd

Jäsning: 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

50 g jäst
6 dl vatten
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt 

1 tsk anis, mortlad
1 tsk fänkål, stött
2 dl filmjölk (A-fil)
200 g morot, grovrivna
900-1000 g glutenfri mjölmix [1 förp]


Gör så här:

Finfördela jästen i en bunke.

Värm vattnet till 37 grader.

Lös jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen.

Fördela degen i två smorda 2-litersformar.

Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.


Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme.

Ta ut brödet ur formarna.

Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.

Av Maria - 3 november 2020 19:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 gurka
ca 100 g champinjoner
75 g mjuk lättost
örtsalt och svartpeppar
färska basilikablad, strimlade
0,5 dl matvete (eller fullkornsris)


Gör så här:

Värm ugnen till 250°.

Skär av ändarna på gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnhuset.

Lägg den i en ugnsform.
Skiva svampen och blanda den med lättost.

Krydda med salt, svartpeppar och basilika.
Gratinera ca 10 minuter tills osten fått färg och servera med kokt matvete eller ris.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards