Alla inlägg under november 2020
Ugn: 200 grader, 10 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
75 g smör
1 dl kesella
3 dl vetemjöl
Fyllning:
1 pkt bacon
1 purjolök
3-4 tomater
150 g riven ost (gärna Västerbotten!)
Äggstanning:
3 ägg
2,5 dl mjölk
1,5 dl kesella
100 g fetaost
svartpeppar
Gör så här:
Blanda smör, mjöl och kesella i en matberedare för att göra pajdegen.
Låt den vila i kylen en stund.
Värm ugnen till 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en normalstor form, nagga den och förgrädda sedan i 10 min.
Stek under tiden baconet knaprigt.
Strimla purjolöken och skiva tomaterna.
Fyll det gräddade pajskalet med den rivna osten först, forsätt med purjolök och sedan baconet.
Vispa samman ägg, mjölk och kesella för att göra äggstanningen.
Smula i fetaosten och smaksätt med svartpeppar.
Häll äggstanningen i pajskalet och lägg sedan tomatskivorna överst.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 min.
Servera en grönsallad till.
Njut.
Jäsning: 40 minuter + 30 minuter
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
4 dl dinkelmjöl
ca 8 dl vetemjöl
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummen mjölk.
Tillsätt olivolja, honung och salt.
Fortsätt sedan med de båda mjölsorterna och bearbeta degen tills den lossnar från skålens kanter.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Täck en långpanna med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i formen och jäs ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skåra rutor i degen med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt brödet svalna på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 morötter
2 lökar
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
500 gram nötfärs
500 gram krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
Gör så här:
Skala och riv morötterna grovt.
Skala och finhacka löken.
Fräs morötter, lök och köttfärs i olja. Krydda med salt, mald vitpeppar och gärna spiskummin, chili- och paprikapulver.
Häll över tomatkross och vatten.
Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka under lock ca 10 min.
Servera soppan med bröd.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
600 g spättafilé
1 ask färskost med vitlök
1 dl vispgrädde
1 dl lätt crème fraiche
1 vitlösklyfta
hackad dill efter smak
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg en sked färskost på varje filé och rulla ihop.
Lägg dem i en ugnsfast form.
Blanda grädde, crème fraiche, pressad vitlök, dill, salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Sätt in formen i ugnen i 15-20 minuter.
Servera med potatis och t ex ärtor eller broccoli.
Antal: 6-8 bitar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
6 äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Dra från värmen.
Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg äpplena i en smord ugnssäker form.
Fördela smeten över.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Servera med glass eller vaniljvisp.
Antal: 5-6 portioner
Ingredienser:
100 g mörk choklad
50 g smör
2 äggulor
3 äggvitor
3 msk socker
Gör så här:
Smält smöret i en stor skål.
Hacka chokladen i småbitar och låt den sedan smälta i det varma smöret.
Låt svalna något.
Vispa äggvitorna.
Tillsätt sockret och vispa till ett fast skum.
Rör ner äggulorna i chokladsmeten.
Rör ordentligt så att inte äggen koagulerar.
Tillsätt marängsmeten, lite i taget.
Vänd in marängen med chokladen så att en fluffig smet bildas.
Häll upp smeten i skålar.
Låt stå i kylen minst 30 minuter.
Klart!
Antal: 6-8 stycken (stora)
Ugn: 20 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ½ dl djupfrysta björnbär (jag tog ett paket 225 g)
Gör så här:
Rör smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör i mjöken.
Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan försiktigt ner det i smörblandningen.
Rulla björnbären i lite mjöl och vänd ner dem i smeten.
Placera stora muffinsformar i en muffinsplåt för stora muffins.
Fördela smeten i formarna.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.
Ingredienser:
1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten
Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.
Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.
Låt koka i 5-7 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|