Alla inlägg under november 2020
Antal: 2-3 portioner
Ingredienser:
250 g färsk tortellini
150 g champinjoner
75 g sockerärtor
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
3/4 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 dl riven parmesan
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär champinjonerna i kvartar och sockerärtorna i mindre bitar.
Smält smöret i en stekpanna och tillsätt champinjonerna.
Efter ett par minuter, tillsätt även sockerärtorna och skivad vitlök.
Slå på vinet och låt grönsakerna koka i någon minut.
Rör till sist ner grädden och parmesanosten.
Smaksätt med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
200 g färska lasagneplattor
1 stor aubergine
150 g prosuitto
1/2 kruka salvia (hackad)
125 g mozzarella (skuren i tärningar)
100 g riven ost
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Tomatsås:
500 g krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 msk torkad oregano
1/2 tsk sambal oelek
1 msk socker
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 dl crème fraiche
Gör så här:
Börja med tomatsåsen.
Finhacka lök och vitlök och stek den i olja i en kastrull.
Tillsätt kryddorna och tomatkrosset och koka såsen i minst 10 minuter på svag värme.
Rör till sist ner crème fraichen.
Skär auberginen på längden i tunna skivor, ca 1/2 cm tjocka.
Salta och peppra.
Stek skivorna i en het panna, en minut på varje sida.
Lägg ut lasagneplattorna på en skärbräda och fördela ut aubergine, skinka (en halv skiva skiva skinka per lasagneplatta), hackad salvia och mozzarella.
Rulla ihop från kortsidan och lägg rullarna i en ugnsfast form med "sömmen" nedåt.
Häll över tomatsåsen och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen i cirka 20 minuter i 180 graders ugn.
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
150 g smör
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
100g mjölkchokladknappar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form.
Vispa smör och socker fluffigt.
Vispa ner äggen, ett i taget i smeten.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan dessa i smeten.
Rör ner mjölken och till sist även chokladknapparna.
Bred ut smeten jämt i formen.
Grädda kakan i cirka 35 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3-4 potatisar
1 gul lök
1-2 purjolökar
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
½ dl grädde
salt och vitpeppar
Gör så här:
Skala och skiva potatisen och löken.
Skala och snitta purjolöken och skölj den med vatten.
Strimla fint.
Stek potatis, lök och purjolök i smör utan att det tar färg.
Häll i buljongen och koka grönsakerna 20-25 minuter.
För en soppa med bitar i, vispa lätt med en stålvisp.
För en slät soppa, mixa med mixerstav till önskad konsistens.
Tillsätt grädden.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar.
Servera ostsmörgås och grönsaksstavar till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g tortellini, färska eller torkade
2 msk vetemjöl
1 1/4 liter hönsbuljong
1 dl lätt crème fraiche
3 dl riven ost
1/2 dl hackad gräslök
Gör så här:
Vispa ut mjölet i lite kallt vatten i en kastrull.
Häll på buljongen och låt koka upp.
Lägg i tortellinin och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Rör ner crème fraiche och ost i soppan och låt den smälta.
Låt inte soppan koka mer.
Strö över lite gräslök.
Servera med ett gott bröd, gärna rostat.
Antal: ca 12 bitar
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
150 gram smält smör
2 stora eller 3 små ägg
2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
1 dl kakao
1 msk kanel
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 dl ströbröd eller fint smulade pepparkakor till formen
0,5 dl florsocker till garnering
5 smulade pepparkakor till garnering (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader varmluft.
Smält smör med sirap och sätt åt sidan att svalna något.
Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform 24 cm.
Pensla botten och kanter med lite smält smör och bröa med ströbröd eller fint smulade pepparkakor.
Vispa ägg och socker, vaniljsocker, kanel, kakao, mald ingefära, malda nejlikor, mald kardemumma i en bunke någon minut med elvisp.
Vispa i smöret lite i taget
Tillsätt och rör i mjölet.
Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Baka kladdkakan i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut och låt svalna något ca 10 minuter innan servering.
Kan garneras till servering med pudrat florsocker och smulade pepparkakor.
Gott som den är eller med vispad grädde eller glass.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|