Alla inlägg under november 2020

Av Maria - 14 november 2020 12:15

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, 40-45 minuter


Ingredienser:

6 st potatis stora, cirka 1kg
2 st gul lök
200 g ansjovis
3 dl grädde
1 msk kaviar Ejderns orökta
1 msk ströbröd
3 msk smör
salt och svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra formen.

Skala och strimla potatisen rakt ner i formen du ska använda.

Skiva löken tunt.
Fräs den skivade löken i smöret.

Varva löken med potatisen och ansjovisen i formen.

Spara eventuellt några filéer till dekoration.
Blanda ut kaviaren i grädden.

Salta, peppra och häll över grädden. Strö över ströbrödet.
Grädda i 40-45 minuter, eventuellt längre om du använder tjockare potatisstavar, tills potatisen är mjuk och grädden krämig.

Om färgen börjar bli för mörk innan potatisen är mjuk kan du täcka formen med ett ark folie sista minutrarna, så att den inte bränns.

Av Maria - 14 november 2020 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 dl riven parmesanost
2 dl crème fraiche
1/2 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk vatten
1 krm paprikakrydda
1 knivsudd muskot
vitpeppar och ev lite salt

 

Gör så här:
Värm crème fraichen i en kastrull.

Rör i osten och låt den smälta.

Smula ner buljongtärningen och smaksätt med kryddorna.

Späd med lite vatten.

Servera till pasta och en sallad.

Av Maria - 14 november 2020 09:45

Ugn: 190 grader, 10-12 minuter + 5-7 minuter


Ingredienser:

225 g vetemjöl
en nypa salt
75 g strösocker
100 g osaltat smör i bitar
2 ägg, lätt uppvispade
1 tsk vaniljsocker
2 msk iskallt vatten

 

Gör så här:
Lägg socker, smör, ägg och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en jämn smet.

Tillsätt vatten och mixa på nytt.

Tillsätt mjölet och mixa bara så mycket att allt blandas.

Häll på en lätt mjölad yta och knåda försiktigt till en jämn deg.

Arbeta snabbt ihop degen med händerna, knåda lätt, forma till en boll och platta ut till en rund kaka. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen i 30 minuter.

 

När degen blivit lite hårdare i kylen, lägg den på en väl mjölad yta.

Kavla ut den ca 5 mm tjock och klä pajformen (22 cm i diameter).

Pricka botten med en gaffel och ställ in i kylen i ca 15 minuter så att degen sväller.

Värm ugnen till 190 grader.

Ta ut pajdegen och klä den med folie.

Vik in kanterna mot mitten så de inte fastnar i degen.

Häll i och täck med torkade ärtor eller bönor och ställ sedan in pajen i ugnen.

Grädda i 10-12 minuter.

Ta sedan bort ärtorna och folien och grädda pajen ytterligare 5-7 minuter tills den är helt torr.

Låt svalna och fyll sedan pajen med något gott!

Av Maria - 14 november 2020 09:15

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

200 g rabarber
100 g smör
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rabarbern i skivor.

Smält smöret i en kastrull och rör i rabarberbitarna.

Ta kastrullen från värmen och rör i socker, vaniljsocker och ägg.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.

Häll i smeten i en smord och bröad form.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Av Maria - 14 november 2020 08:45

Antal: 6-8 bitar

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas

 

Gör så här:

Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare.

Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.

Rör ihop ägget, lättcrème fraiche eller crème fraiche, socker och vaniljsocker.

Blanda i avrunnen, krossad ananas.

Häll fyllningen i pajformen.

Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Av Maria - 13 november 2020 16:23

Ingredienser:

1 gram saffran Helst hela pistiller
2 msk konjak

 

Gör så här:

Häll ner saffranet (det malda pulvret eller de hela pistillerna) i en liten ren flaska.
Häll på konjak.
Förslut flaskan och låt den stå mörkt tills du ska använda den.

Av Maria - 13 november 2020 15:16

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g rödbetor
2 dl crème fraiche Oatly imat
2 msk honung
1 msk ingefära färsk, riven
salt och peppar


Gör så här:

Koka rödbetorna och kläm av skalet under kallt vatten.
Riv dem grovt på rivjärn och tillsätt crème fraiche, honung och riven ingefära.
Smaka av med salt och peppar.
Av Maria - 13 november 2020 14:32

Antal: ca 40 stycken


Ingredienser:

1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl hackad mandel
40 knäckformar


Gör så här:

Blanda socker, grädde och sirap i en stor glas eller porslinsskål.
Rör om så att allt blandas väl.
Koka i mikron i 8 minuter på full effekt.

Ta ut och rör då och då.



OBS skålen är varm så använd grytvantar.


Temperaturen på knäcken ska bli 121 grader.

Använd en stektermometer och kolla temperaturen mot slutet.

Gör kulprovet också genom att droppa några droppar knäck i ett glas med kallt vatten.

Kan du forma fasta kulor med fingrarna är knäcken klar.


Knäck med mandel:

Hacka mandeln grovt.

Blanda i mandeln när knäcken kokt klart.

Koka sedan knäcken någon halv minut till i mikron på full effekt så att temperaturen åter går upp till 121 grader.
Ställ ut knäckformarna på en bricka.
Fördela knäcken med en sked i formarna eller häll från en kanna.


OBS knäcken är mycket varm så akta så du inte bränner dig.


Blöter du brickan först så suger formarna fast och står stadigare när du ska fördela knäcken.
Låt knäcken svalna och njut.

Godis · Jul

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards