Direktlänk till inlägg 11 december 2021

Mjukaste pepparkakan

Av Maria - 11 december 2021 17:45

Ugn: 150 grader, 5 minuter + 180 grader, 30-45 minuter


Ingredienser:

Alex pepparkakskrydda:
4 g malen kanel, malen (eko ceylon) [1,5 tsk]
2,5 g nejlika, malen (eko) [1,25 tsk]
1,5 g ingefära, malen (eko) [0,6 tsk]
1 g muskot, malen (eko) [0,5 tsk]
1 g pomeransskal, malen (eko) [0,5 tsk]

Dag 1:
10 g pepparkakskrydda, rostad [5 tsk]
175 g mjölk (3% eko) [1,75 dl]
82 g farinsocker, mjukt [1,1 dl]
82 g strösocker (eko) [0,9 dl]
2 g havssalt, fint [1,5 krm]
60 g russin (eko) [1 dl]
90 g havtorn, frysta (eko) [1,5 dl]

Dag 2:
30 g smör, smält normalsaltat (eko till formar) [2 msk]
82 g vetemjöl (eko) [1,4 dl]
76 g dinkelmjöl, siktat (eko) [1,2 dl]
1,7 g bikarbonat [1,7 krm]
1,4 g bakpulver [1,4 krm]
92 g smör, smält normalsaltat (eko) [1 dl]
35 g ägg (eko) [0,35 dl]
 
Gör så här:
Dag 1:
Sätt ugnen på 150 grader, utan fläkt och rosta dina pepparkakskryddor i 5 minuter.
Blanda sedan ihop alla ingredienser i en behållare du kan försluta och låt stå i kylskåpet i 8 – 16 timmar.
Orkar du inte vänta på blötläggningen så rosta dina kryddor enligt ovan, sen blandar du ihop allt utom havtornen i en kastrull och sjuder under lock i 5 minuter.
Tillsätt dina frysta havtorn och låt svalna.
Fortsätt sedan enligt ”Dag 2”.

Dag 2:
Sätt ugnen på 180 grader, över och undervärme.
Smält smöret till formarna, pensla sedan formarna.
Valfritt att använda ströbröd.
Tips! Ställ in dina formar i kylen eller frysen i 5 minuter, när dem är kalla penslar du dem med det smälta smöret, då blir det lättare att få hela formen ordentligt smord.
Ta ut din blötläggning från kylen och låt den bli rumstempererad.
Sikta samman alla torra ingredienser.
Blanda nu ner det smälta smöret, vänd sedan ner mjölblandningen med en slickepott i 3 omgångar.
Sist tillsätter du ägget, även detta med slickepott.
Häll upp smeten i din form eller dina formar, se till att lämna 1/3 av formen ofylld för att ge kakan utrymme att svälla under bakningens gång.
Baka i 30 - 45 minuter i nedre delen av ugnen, använd en provsticka eller kniv för att se om den är klar. Låt svalna aningen innan du vänder ut den.
Bakat · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards