Direktlänk till inlägg 15 december 2021

Saffransglass med lingonkolasås & maräng

Av Maria - 15 december 2021 11:15

Ingredienser:

Saffranskräm:
1 g saffran
15 g rom
250 g sojagrädde (vispbar)
50 g strösocker
15 g majsstärkelse
10 g margarin

Mandelpraliné:
300 g sötmandel
180 g strösocker
40 g vatten
3 g flingsalt

Italiensk maräng:
120 g strösocker (till sockerlag)
70 g vatten
70 g kikärtsspad
0,5 krm strösocker (EJ till sockerlag, blandas med kikärtsspad)

Mandelmousse:
75 g mandelpraliné
120 g italiensk maräng
150 g sojagrädde (vispbar)
5 g vaniljsocker

Lingonkolasås:
60 g lingon
75 g sojagrädde, vispbar
75 g rörsocker
75 g ljus sirap
0,5 krm salt
10 g margarin

Montering:
0,75 dl sötmandel, rostad och hackad
flingsalt
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom margarin i en kastrull.
Koka på medelvärme under omröring tills krämen tjocknar.
Låt margarinet smälta ner i krämen under omrörning.
Låt svalna.

Mandelpraliné:
Rosta mandel i ugnen, cirka 15 minuter.
Koka strösocker och vatten till en sockerlag.
Tillsätt den rostade mandeln.
Sockret kommer kristallisera sig, men bara fortsätt röra tills socker smälter och blir gyllenbrunt.
Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.
Mixa de karamelliserade mandlarna med flingsalt i en matberedare tills du har en krämig praliné.

Italiensk maräng:
Koka 120 g strösocker och vatten till en sockerlag på 121 grader.
När sockerlagen når 110 grader, börja vispa kikärtsspad + 0.5 krm socker på medelhastighet.
Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
Fortsätt vispa på medelhög hastighet tills marängen är sval.

Mandelmousse:
Vänd försiktigt ihop mandelpraliné och italiensk maräng.
Vispa grädde och vaniljsocker lätt och vänd ihop med resten.

Lingonkolasås:
Koka alla ingredienser utom margarin till 104 grader.
Låt margarinet smälta ner i krämen under omrörning.
Låt svalna.

Montering:
Vänd ihop mandelmousse och saffranskräm.
Häll upp i en liten långpanna cirka 25x34cm.
Ställ i frysen cirka 50 minuter.
Häll ner 50 g mandelpraliné och blanda med en gaffel.
Frys ytterligare 2 timmar.
Skopa upp glassen, toppa med lingonkolasås, mandel och flingsalt.
Servera!
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards