Direktlänk till inlägg 3 december 2022
Jäsning: 35 minuter
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
Lussedeg - till två degar:
2 paket jäst för söta degar
200 gr smör
5 dl mjölk
2, 5 dl kesella vanilj
3 paket saffran
3 dl socker
1 ägg
2 l vetemjöl
Lussekatter:
1 ägg till pensling
gojibär eller russin till garnering
Lussebullar:
100 gr smör
1 halv burk kardemumma
Till garnering:
1 ägg,
pärlsocker
hackade hasselnötter
Gör så här:
Lussedeg:
Smält 300 gr smör i en kastrull och fyll på med mjölk och kesellan, låt detta svalna till 37 grader.
Stöt saffran med lite socker och blanda i smör och mjölkblandningen.
Smula ner två paket jäst i en rejäl bunke.
Häll i vätskan i bunken och se till så jästen löser sig, tillsätt sedan 3 dl socker, 1 ägg och rör om igen. Tillsätt sedan mjölet lite i sänder och arbeta ihop till en deg, för hand eller med hushållsmaskin.
När degen är smidig, dela den då i två delar och lägg i varsin bunke och låt jäsa i 35 minuter under duk.
Lussekatter:
Dela degen i små delar och rulla ut till små korvar, rulla in ändarna och lägg lussekatterna på en plåt. Pensla med ägg och tryck ner ett gojibär i varje ände.
Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.
Lussebullar:
Dela degen i fyra delar.
Kavla sedan ut de fyra delarna tunt, bred smör över hela degen och krydda med kardemumma över.
Vik sedan dubbel och kavla igen.
Skär 3 cm remsor och snurra ihop varje remsa till en bulle.
Pensla bullarna med ägg och strö över hackade hasselnötter och pärlsocker.
Grädda i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crčme fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crčme fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|