Direktlänk till inlägg 3 december 2022

Lussedeg (Lussekatter & lussebullar)

Av Maria - 3 december 2022 11:15

Jäsning: 35 minuter

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
Lussedeg - till två degar:

2 paket jäst för söta degar
200 gr smör
5 dl mjölk

2, 5 dl kesella vanilj

3 paket saffran

3 dl socker
1 ägg

2 l vetemjöl
 


Lussekatter:
1 ägg till pensling
gojibär eller russin till garnering


Lussebullar:

100 gr smör
1 halv burk kardemumma

Till garnering:
1 ägg,
pärlsocker
hackade hasselnötter

 

Gör så här:

Lussedeg:
Smält 300 gr smör i en kastrull och fyll på med mjölk och kesellan, låt detta svalna till 37 grader.

Stöt saffran med lite socker och blanda i smör och mjölkblandningen.

Smula ner två paket jäst i en rejäl bunke.

Häll i vätskan i bunken och se till så jästen löser sig, tillsätt sedan 3 dl socker, 1 ägg och rör om igen. Tillsätt sedan mjölet lite i sänder och arbeta ihop till en deg, för hand eller med hushållsmaskin.

När degen är smidig, dela den då i två delar och lägg i varsin bunke och låt jäsa i 35 minuter under duk.

 

Lussekatter:

Dela degen i små delar och rulla ut till små korvar, rulla in ändarna och lägg lussekatterna på en plåt. Pensla med ägg och tryck ner ett gojibär i varje ände.

Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.

 

Lussebullar:
Dela degen i fyra delar.

Kavla sedan ut de fyra delarna tunt, bred smör över hela degen och krydda med kardemumma över. 

Vik sedan dubbel och kavla igen.

Skär 3 cm remsor och snurra ihop varje remsa till en bulle.

Pensla bullarna med ägg och strö över hackade hasselnötter och pärlsocker.

Grädda i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.

Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 15 maj 15:15

Antal: 4 ´portioner   Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crčme fraîche2 dl sweet chi...

Av Maria - Onsdag 15 maj 08:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crčme fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...

Av Maria - Tisdag 14 maj 14:15

Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter   Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...

Av Maria - Tisdag 14 maj 06:34

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...

Av Maria - Måndag 13 maj 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards