Direktlänk till inlägg 3 december 2022
Jäsning: 35 minuter
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
Lussedeg - till två degar:
2 paket jäst för söta degar
200 gr smör
5 dl mjölk
2, 5 dl kesella vanilj
3 paket saffran
3 dl socker
1 ägg
2 l vetemjöl
Lussekatter:
1 ägg till pensling
gojibär eller russin till garnering
Lussebullar:
100 gr smör
1 halv burk kardemumma
Till garnering:
1 ägg,
pärlsocker
hackade hasselnötter
Gör så här:
Lussedeg:
Smält 300 gr smör i en kastrull och fyll på med mjölk och kesellan, låt detta svalna till 37 grader.
Stöt saffran med lite socker och blanda i smör och mjölkblandningen.
Smula ner två paket jäst i en rejäl bunke.
Häll i vätskan i bunken och se till så jästen löser sig, tillsätt sedan 3 dl socker, 1 ägg och rör om igen. Tillsätt sedan mjölet lite i sänder och arbeta ihop till en deg, för hand eller med hushållsmaskin.
När degen är smidig, dela den då i två delar och lägg i varsin bunke och låt jäsa i 35 minuter under duk.
Lussekatter:
Dela degen i små delar och rulla ut till små korvar, rulla in ändarna och lägg lussekatterna på en plåt. Pensla med ägg och tryck ner ett gojibär i varje ände.
Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.
Lussebullar:
Dela degen i fyra delar.
Kavla sedan ut de fyra delarna tunt, bred smör över hela degen och krydda med kardemumma över.
Vik sedan dubbel och kavla igen.
Skär 3 cm remsor och snurra ihop varje remsa till en bulle.
Pensla bullarna med ägg och strö över hackade hasselnötter och pärlsocker.
Grädda i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|