Alla inlägg under januari 2023
Ingredienser:
50 g smör
2 st ägg
5 dl vetemjöl
6-7 dl mjölk
1 tsk salt
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggen lätt i en bunke.
Tillsätt allt mjöl och hälften av mjölken.
Vispa i hop så smeten blir fri från klumpar.
Tillsätt salt och resten av mjölken.
Häll sist i smöret.
Grädda och ät våfflorna direkt!
Ingredienser:
6 st potatis
1 st palsternacka
1 morot
10 cm purjolök
1/4 kruka färsk timjan
ca 50 g spenat
1 liter vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
ca 2 dl grädde
Gör så här:
Skala och skär rotfrukterna och mindre bitar.
Strimla purjolök.
Hacka timjan grovt.
Skölj spenaten.
Fräs allt i smör ett par minuter i en kastrull.
Häll på vatten och buljong.
Koka tills rotfrukterna är mjuka.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Häll på grädde och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Ät rykande het med gott bröd.
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
2 pkt frysta torskfiléer á 400g
1 gul lök
1 liten fänkål
frysta och tinade räkor
potatismos
god sås
citron
dill
riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär fisken i bitar och lägg i en smord ugnsfast form.
Ställ in i ugnen i ca 10 minuter så den får tina lite.
Spara vätskan som blir i formen.
Skiva fänkål och lök tunt.
Fräs utan att ta färg i smör.
Lägg som ett täcke ovanpå fiskbitarna.
Gör potatismos.
Krydda med salt, peppar och muskotnöt.
Snåla inte med smör och en skvätt grädde.
Gör en god sås.
Smält smör i en kastrull.
Strö över vetemjöl och vispa ihop.
Späd med mjölk, grädde och fiskspadet.
Lite åt gången och vispa hela tiden så du slipper klumpar.
Smaka av med salt och peppar.
Pressa saften ur en halv citron och hacka dill och häll i.
Koka snabbt upp.
Lägg potatismos runt fisken.
Lägg räkor ovanpå fisk och fänkålsfräs.
Häll sås i mitten och skaka ner så det får plats så mycket sås som möjligt runt fisken.
Strö lite riven ost ovanpå.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
Känn så fisken är klar och moset ska ha fått en fin färg.
Ugn: 220 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
400 g nötfärs
0,5 gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 st rödbetor
trattkantareller
torkad rosmarin och timjan
3 msk kalvfond
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk messmör
salt och peppar
Gör så här:
Finhacka lök och vitlök.
Bryn i smör i en stekpanna.
Häll på färsen och bryn tillsammans tills färsen fått färg.
Skala och riv rödbetorna.
Fräs tillsammans med färsen, trattkantareller och kryddorna ett par minuter.
Tillsätt fond, vatten, tomatpuré, messmör, salt och peppar.
Koka ihop och smaka av.
Varva färsen med lasagneplattor i en smord ugnsfast form.
Gör en ostsås (béchamelsås + riven ost), krydda med lite muskotnöt.
Häll ostsåsen över.
Skaka formen så såsen rinner ner i hela formen.
Grädda på 220 grader i ca 25 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|