Direktlänk till inlägg 25 december 2012
Antal: 4-10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 2½ timme
Ingredienser:
1 st hel kalkon (4 kg)
1 g saffran (2 påsar)
2 msk olivolja
75 g smör
4 st äpplen
½ st citron
200 g katrinplommon
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
Steksnöre
GRÖNSAKER:
1 st rödlök
150 g sockerärtor
150 g grön sparris
Salt
Peppar
SÅS:
2 dl grädde
1-2 dl vatten (vid behov)
Stekskyn från kalkonen
½ st kyckling buljongtärning (vid behov)
1 msk svart vinbärsgelé
Salt
Peppar
TILLBEHÖR:
Potatis
4 st inlagda päron
ca 2 msk svart vinbärsgelé
Gör så här:
Ta ut innanmätet och skölj kalkonen.
Torka den med papper och lägg i en långpanna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält 50g smör, ta av plattan och blanda i en påsa (½ g) saffran och pressa i halva citronen.
Salta och peppra blandningen.
Smörj/pensla in och utsidan av kalkonton.
Gör gärna hål på olika ställen i skinnet så du får in blandningen under skinnet.
Blir det blandning över så spara den för senare pensling.
Förbered fyllningen.
Skölj, skala och klyfta äpplen. dela plommon på mitten, grovhacka löken och vitlöken.
Blanda fyllningen med olja, 25 g smör, en halv påse saffran (1/4 g), i en stor skål.
Salta och peppra.
Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med snöret.
Den fyllningen som inte får plats blir bas till såsen.
Lägg i en kastrull och låt sjuda med lite vatten och grädde.
När restfyllningen kokat 1 timme kan den silas och vänta på stekskyn från ugnen.
Stek kalkonen på ett galler med ugnspannan under.
Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet.
Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2½ timmar - större upp till 4 timmar.
Pensla kalkonen varje 15-20 min.
Sänk temperaturen till 150 grader för saftigare kött, men längre stektid.
Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare.
Förbered tillbehör som potatis, grönsaker.
När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt.
Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan vid behov och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen).
Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering.
Såsen:
Gör såsen genom att hälla skyn i en kastrull och häll i fyllningsavkoket om det blev något.
Häll på resten av grädden samt gelé för sötma.
Blanda i ytterligare vatten samt kycklingbuljong vid behov.
Red av vid behov.
Salta och peppra såsen efter smak.
Häll även på ytterligare saffran (1/4 g) efter smak.
Stek grönsakerna i lite olja, salt och peppar.
Tranchera kalkonen, servera med sås, stekta grönsaker, gelé på päron, och potatis.
Köttrester används till smörgåsar, sallader, paj eller härlig gryta.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|