Direktlänk till inlägg 16 oktober 2015
Antal: 14 stycken
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
1½ dl vetemjöl
1½ msk socker
1 krm bakpulver
50 g margarin eller smör
1 äggula
Fyllning:
200 g mandelmassa
50 g margarin eller smör
2 ägg
4 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 rivna bittermandlar
1-2 äpplen med frisk syrlig smak
2 tsk malen kanel
Gör så här:
Blanda ingredienserna till bottnarna i en matberedare eller på bakbordet.
Låt degen vila i kylskåpet inlindad i plastfolie medan fyllningen förbereds.
Riv mandelmassan eller finfördela den i en matberedare.
Rör den smidig med matfettet.
Tillsätt äggen, ett i taget, mjölet, bakpulvret och bittermandeln.
Kavla ut bottendegen på lätt mjölat bakbord.
Smörj ovala bakelseformar av metall och klä dem med degen.
Fördela fyllningen i dem.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
Tryck ner dem i degen.
Pudra över lätt med kanel.
Gräddning:
Grädda bakelserna på gallret på botten av ugnen i 200 grader, ca 5 minuter.
Flytta upp gallret till första falsen nerifrån och grädda ytterligare 10 minuter.
Låt bakelserna svalna något i formarna innan de stjälps upp försiktigt på plant underlag.
Låt dem kallna.
Förvaring:
Svalt 1-2 dagar.
I frys ca 3 månader.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|