Direktlänk till inlägg 17 januari 2016
Antal: 3 bröd
Jäsning: Natten + ca 2 timmar
Ugn: 250 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Dag 1:
5 dl helråg
5 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 msk salt
5 dl vatten
Dag 2:
50 g jäst
5 dl vatten
3 dl mörk brödsirap
7 dl grovt rågmjöl (ca 385 g)
7 dl vetemjöl (ca 420 g)
Gör så här:
Dag 1:
Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen.
Täck över bunken med plast, låt stå i kyl till nästa dag.
Dag 2:
Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en köksmaskin.
Tillsätt sirap, rågmjöl, vetemjöl och fröblandningen från dag 1.
Kör degen på låg hastighet i köksmaskinen ca 30 minuter.
Degen ska vara lös och kladdig.
Smörj 3 avlånga brödformar som rymmer 1½ liter.
Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.
Grädda 10 minuter i 250 grader.
Spreja ev. med lite vatten när formarna sätts in i ugnen, så får bröden en knaprigare yta.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 1 timme.
Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Vira in bröden i bakdukar och låt ligga till nästa dag innan de skärs upp.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|