Direktlänk till inlägg 18 december 2021

Fyllda saffransmunkar

Av Maria - 18 december 2021 18:15

Antal: 12 stycken

Jäsning: 1½ timme


Ingredienser:

Äppelmos:
3 äpplen
1 vaniljstång
30 g vatten [2 msk]
85 g strösocker [1 dl]

Saffransmunkar:
1 g saffran
150 g mjölk [1,5 dl]
45 g strösocker [0,5 dl]
10 g vaniljsocker [1 msk]
3 g bakpulver [0,5 tsk]
3 g salt [0,5 tsk]
25 g jäst
60 g smör, rumsvarmt
55 g ägg [1 st]
360 g vetemjöl [6 dl]
1 l olja, till fritering
strösocker, att vända munkarna i
 
Gör så här:
Äppelmos:
Skala och tärna äpplena.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Lägg allt i en kastrull tillsammans med äppelbitar och vaniljstång.
Tillsätt vatten och strösocker.
Koka på medelvärme tills äppelbitarna känns mjuka, ca 10 minuter.
Ta av från plattan, plocka upp vaniljstången och mixa till ett slätt mos med en stavmixer.

Saffransmunkar:
Arbeta samma alla ingredienser i en köksassistent med krok.
Kör ca 5 minuter på låg hastighet, öka hastigheten och arbeta degen i ytterligare 10 minuter, eller tills degen känns elastisk och fin.
Lägg degen på ett lätt mjölat bord och låt vila i 10 minuter, dela degen i bitar om 60 g styck.
Runda till dem fint med handen.
Lägg på en lätt mjölad plåt med bakplåtspapper och duk över.
Låt jäsa minst 1,5 timme.

Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull.
Lägg i två munkar i taget, fritera på bägge sidor tills de ha fått en gyllenbrun färg.
Plocka upp med en hålslev och lägg över dem på hushållspapper.
Rulla i strösocker och lägg dem att svalna på ett galler.
Stick in en kniv i midjan på varje munk för att göra ett hål till fyllningen.
Fyll varje munk med äppelmos med hjälp en spritspåse med tyll.
Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards