Direktlänk till inlägg 18 december 2021

Fyllda saffransmunkar

Av Maria - 18 december 2021 18:15

Antal: 12 stycken

Jäsning: 1½ timme


Ingredienser:

Äppelmos:
3 äpplen
1 vaniljstång
30 g vatten [2 msk]
85 g strösocker [1 dl]

Saffransmunkar:
1 g saffran
150 g mjölk [1,5 dl]
45 g strösocker [0,5 dl]
10 g vaniljsocker [1 msk]
3 g bakpulver [0,5 tsk]
3 g salt [0,5 tsk]
25 g jäst
60 g smör, rumsvarmt
55 g ägg [1 st]
360 g vetemjöl [6 dl]
1 l olja, till fritering
strösocker, att vända munkarna i
 
Gör så här:
Äppelmos:
Skala och tärna äpplena.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Lägg allt i en kastrull tillsammans med äppelbitar och vaniljstång.
Tillsätt vatten och strösocker.
Koka på medelvärme tills äppelbitarna känns mjuka, ca 10 minuter.
Ta av från plattan, plocka upp vaniljstången och mixa till ett slätt mos med en stavmixer.

Saffransmunkar:
Arbeta samma alla ingredienser i en köksassistent med krok.
Kör ca 5 minuter på låg hastighet, öka hastigheten och arbeta degen i ytterligare 10 minuter, eller tills degen känns elastisk och fin.
Lägg degen på ett lätt mjölat bord och låt vila i 10 minuter, dela degen i bitar om 60 g styck.
Runda till dem fint med handen.
Lägg på en lätt mjölad plåt med bakplåtspapper och duk över.
Låt jäsa minst 1,5 timme.

Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull.
Lägg i två munkar i taget, fritera på bägge sidor tills de ha fått en gyllenbrun färg.
Plocka upp med en hålslev och lägg över dem på hushållspapper.
Rulla i strösocker och lägg dem att svalna på ett galler.
Stick in en kniv i midjan på varje munk för att göra ett hål till fyllningen.
Fyll varje munk med äppelmos med hjälp en spritspåse med tyll.
Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Av Maria - Torsdag 16 maj 09:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...

Av Maria - Onsdag 15 maj 15:15

Antal: 4 ´portioner   Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...

Av Maria - Onsdag 15 maj 08:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...

Av Maria - Tisdag 14 maj 14:15

Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter   Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards