Direktlänk till inlägg 8 december 2022

Klassiska saffransbullar med mandelmassa

Av Maria - 8 december 2022 07:30

Antal: 24 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 250 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

Bulldeg:
200 g smör, smält
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 dl strösocker
1 tsk salt
13 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete (+ 1 dl till utbakning)

Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg, vispat
2 dl pärlsocker
 
Gör så här:
Bulldeg:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Värm till fingervarmt, ca 37 grader.
Mortla saffran med 1 msk av strösockret för att framhäva saffranssmaken.
Smula jästen i en bunke och häll sedan i mjölkblandningen, blanda tills att jästen har lösts upp.
Tillsätt saffransblandningen, resterande socker, salt och lite vetemjöl åt gången.
Knåda till en smidig deg i bunken ca 15 minuter.
Degen är färdig när den är lite kladdig men ändå lossnar från bunken.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa på varm plats i rumstemperatur ca 30 minuter.

Fyllning:
Riv mandelmassan och blanda med det rumsvarma smöret och vaniljsockret.
Vält ut den jästa degen på en mjölad bänkyta.
Knåda lite lätt och dela den sedan i två jämnstora bitar.
Kavla ut båda bitarna till 30x40 centimeter rektangulära plattor.
Bred på mandelmassefyllningen och vik degen dubbel längs långsidan.
Nyp till längs kanterna så att fyllningen inte åker ut.
Kavla sedan lätt för att bli av med eventuella luftbubblor men utan att tunna ut degen.
Skär degen i cirka 2 cm breda remsor längs kortsidan.
Tvinna remsorna och snurra ihop dem till bullar, fäst änden underst.
Lägg på två bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader över och undervärme.

Pensling:
Vispa upp ägg och pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 8 minuter.
Bakat · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards