Direktlänk till inlägg 13 december 2022

Lussebullar med pistagekräm

Av Maria - 13 december 2022 07:45

Jäsning: 25-30 minuter + minst 8 minuter

Ugn: 200 grader, 13-15 minuter


Ingredienser:

Saffranslag:
2 g saffran
12 g strösocker [1 msk]
15 g cognac (eller vodka (1,5 msk)

Pistagefyllning:
300 g vatten, varmt
150 g pistagenötter
100 g smör
5 g vaniljsocker
130 g strösocker [1,5 dl]
10 g apelsinblom [1 tsk]

Fördeg:
500 g mjölk, rumsvarm [5 dl]
40 g jäst
1,5 g saffranslag, se recept ovan alt 1 g saffran
180 g strösocker [2 dl]
500 g vetemjöl [8 dl]

Tillsätt i fördegen:
150 g smör, rumstempererat
6 g salt [1 tsk]
ca 320 g vetemjöl [ca 5,5 dl]

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
pistagenötter, hackade
 
Gör så här:
Saffranslag:
Mortla strösocker och saffran (gärna hela pistiller) och lägg över det i en liten burk med lock och blanda i konjak eller vodka.
Kan stå i kylen en längre tid.
Blir det över så är det bara att frysa in det till nästa jul.

Pistagefyllning:
Värm vatten i en kastrull tills det börjar ryka.
Lägg pistagenötterna i en skål och häll över vattnet, täck med plastfolie och och ställ åt sidan medan du gör färdig degen.
När degen är klar silar du av vattnet från pistagenötterna och lägger dom i en matberedare tillsammans med strösocker och vaniljsocker.
Mixa till en slät och fin kräm och blanda det med rumstempererat smör.
Smaksätt med apelsinblomsvatten om du vill.

Saffransdeg:
Blanda mjölk, jäst, saffran eller saffranslag, strösocker och 8 dl vetemjöl, knåda till fin en deg.
Använder du en köksassistent så rekommenderar jag att köra den med krok 10-15 minuter på låg hastighet.
Låt ligga kvar med en duk över och vila i 25-30 min.
 
Blanda sedan i de resterande ingredienserna som smör, salt och 5,5 dl vetemjöl i fördegen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig, elastisk och börjar släppa kanterna.
Det kan behövas mer mjöl, om degen är kladdig tillsätt lite i taget tills den fått fin konsistens.
Utan köksassistent då är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge.
Kavla ut degen till en rektangel, cirka 3-4 mm tjock på ett lätt mjölat bord.
Bred ut fyllningen jämt över degen och rulla ihop till en rulle.
Dela rullen i 40 lika stora bitar. Skär igenom i mitten på varje bit men inte så att den delas helt, lägg bullen på plåt med bakplåtspapper med snittytan upp och ner och separera på bullen där du gjort snittet, så det lite ser ut som en klase.
Täck med plastfolie och låt jäsa ordentligt minst 80 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hackad pistage och pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg, ta ut och låt svalna.
Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards