Direktlänk till inlägg 25 december 2022

Oxfilé med ugnsrostad potatis & bearnaisesås

Av Maria - 25 december 2022 17:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 20-30 minuter + 120 grader


Gör så här:

Oxfilé:

800 g oxfilé (från Irish Beef)
smör, till stekning
2 klyftor vitlök
2 kvistar rosmarin
salt
peppar

Bearnaisesås:
500 g smör
2 klyftor vitlök
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 schalottenlökar
2 msk estragon (dragon i vinäger)
5 äggulor
salt (efter smak)
peppar (efter smak)

Ugnsrostad potatis:
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
flingsalt

Haricots verts:
150 g haricots verts
olivolja, tills tekning
flingsalt
 
Gör så här:
Bearnaisesås:
Smält smöret till din bearnaisesås.
Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint.
Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och estragon i ca 5 minuter.
Sila och låt svalna.
Vispa äggulorna och estragonreduktionen till ett vitt luftigt skum över vattenbad.
Tillsätt smöret (ta inte med bottensatsen, då blir det för salt) i en tunn stråle under vispning.
Smaka av med salt och peppar.

Ugnsrostad potatis:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och dela potatisen.
Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över olivolja.
Tillaga mitt i ugnen i 20-30 minuter eller tills potatisen har fått fin färg och blivit mjuk.
Strö över flingsalt när potatisen är färdig.

Oxfilé:
Sätt ugnen på 120 grader.
Ta fram oxfilén ur kylen ca 1 h innan den ska tillagas.
Torka av oxfilén med hushållspapper.
Värm upp din stekpanna med smör och lägg i oxfilén.
Lägg i rosmarin och vitlöksklyftor. Stek oxfilén på hög värme, tills den har fått fin färg runtom.
Salta och peppra efter smak.
Lägg oxfilén i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills den har en innertemperatur på mellan 50 och 60 grader.
Låt köttet sedan vila i folie en stund innan du skivar upp det.

Haricots verts:
Stek haricots vert i olivolja tills de fått lite färg.
Smaka av med flingsalt.
Servera gärna allt fint tillsammans i din stekpanna.
Smaklig måltid!
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards