Direktlänk till inlägg 26 oktober 2013

Syrad vitkål - surkål

Av Maria - 26 oktober 2013 09:30

Ingredienser:

1 kg vitkål
1 äpplen
1 gula lökar
4 tsk salt
1 msk kummin
1½ dl vassla

 

Gör så här:

Pröva med 1-2 kg vitkål första gången.


Gör först vassla som ska sätta fart på syrningen:

Häll rumsvarm fil eller yoghurt i en kaffebryggtratt med filter eller i en silduk.

Låt stå 3-4 timmar eller över natten.

Av 1 liter fil eller naturell yoghurt får man ca 5 dl avrunnen vassla.

Massan i silen kan användas som Färskost - Kvarg eller Mager filsås.


Finfördela grönsakerna:

Tag bort ev fula ytterblad på kålen.

Skär ut stocken och riv den fint.

Skär kålen i klyftor.

Riv den grovt eller strimla den fint.

Det kan göras i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.

Äpplena kan rivas eller strimlas tillsammans med kålen eller skäras i kärnfria klyftor och tunna skivor. Skala och skär löken i tunna skivor eller hacka den grovt.

Varva kålen med lök, äpple, salt och kummin i syrningskärlet, lite i taget.

Packa ihop den med knytnäven eller tex en potatisstöt, så kraftigt att vätska dras ur.

Vätskan ska inte hällas av.

Kontrollera efter någon timme att kålen saftat sig så att lagen står över tallriken.

Fyll annars på med en svag saltlag (1 krm salt till 1 dl vatten).

Låt syrningskärlet stå rumsvarmt (ca 20°C) i 5-7 dygn, därefter gärna något svalare (16-18°C) i 1-2 veckor.

Ös sedan över kål och lag i rena glasburkar och sätt på lock.

Förvara dem i kylskåp eller sval källare (4-8°C), men inte fryskallt.

Efter ca 4 veckors mognadstid har kålen full arom.

Den håller sig sedan 4-6 månader om den förvaras svalt.

Obs! Lyft på tallriken efter 4-5 dagars syrning och kontrollera att kålen har frisk syrlig lukt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 19 juni 18:25

      Antal: 4 portioner   Ingredienser:5 dl kokt, kallt råris 3 msk vatten 2 msk olja 1 msk vinäger 2 tsk rivet apelsinskal 3 krm salt 1 krm peppar 600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax 400 g färska eller djupfrysta ...

Av Maria - Onsdag 19 juni 06:30

Antal: 8 stycken Ugn: 175 grader, 15 minter   Ingredienser:3 ägg 1 dl havregryn 1 dl kokosmjöl ½ dl psylliumfrön 1½ tsk bakpulver Salt 25 g smör 6-8 soltorkade tomater 4 msk kesella 1½ dl fetaost   Gör så här: Vispa ägge...

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se