Direktlänk till inlägg 20 november 2014

Varm brietårta med glöggkokta päron

Av Maria - 20 november 2014 11:30

Antal: 15 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1-2 brietårtor i olika storlekar


Röda päron:

2-3 dl glögg

2-3 fasta päron

Vatten


Glöggsirap:

1 dl av vätskan från röda päron

1 dl socker eller sirap till glöggsirapen


Vita päron:

3 dl vitt matlagningsvin

1 tsk kardemumma

1 apelsin, det finrivna skalet

2 dl socker

½ dl honung

2-3 fasta päron

1 påse aprikoser, 200 g

Vatten


Gör så här:

Röda päron:

Koka upp glögg i en kastrull.  Skala päronen och lägg ner dem i den sjudande vätskan. Fyll upp med vatten så de täcks. Sänk temperaturen, sjud på låg värme tills päronen är mjuka. Det kan variera beroende på hur mjuka päronen är från början. Godast blir päronen om de får suga åt sig av vin och kryddor i 30-45 minuter. När päronen är mjuka, ta upp dem och låt dem svalna något.



Glöggsirap:

Gör en sirap av glöggen. Låt ca 1 dl vätska sjuda tillsammans med 1 dl socker tills konsistensen blir som tunn sirap. Ta av och låt svalna. Låt den inte bli för tjock för då blir den hård när den stelnat.


Vita päron:

Koka upp vitt vin i en kastrull tillsammans med kryddor och socker. Skala päronen och lägg dem i den sjudade vätskan tillsammans med 1 påse aprikoser. När päronen är mjuka ta upp dem och spara aprikoserna.


Brieosten:

Ca 15 minuter före servering, sätt ugnen på 200 grader. Ställ in osten i ca 10 minuter så att den mjuknar något. Ta ut osten och fördela hela och halva päron. Ringla över glöggsirapen.


Aprikoserna:

Mixa aprikoserna, servera dem till osten eller häll upp på en burk och förvara kallt till ett senare tillfälle. De kan användas vid tillagning av mjika kakor, paj eller bröd. Kan även användas som pålägg eller till ostbricka.

Jul · Päron
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 25 mars 17:45

Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.   Vaniljyoghurt och skivad banan.   Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...

Av Maria - Måndag 25 mars 15:00

Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...

Av Maria - Måndag 25 mars 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 25 mars 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 25 mars 07:00

Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt.   Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards