Direktlänk till inlägg 3 december 2014
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
3 dl ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao (gärna av god kvalitet)
½ dl hackade pistagenötter
½ tsk flingsalt
Gör så här:
Klä en form, ca 20*20 cm, med bakplåtspapper.
Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull.
Låt koka upp under omrörning.
När det börjar koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov.
Rör om då och då.
Häll försiktigt kolasmeten i formen.
Strö över de hackade nötterna och flingsalt.
LÅt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.
Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2*2 cm stora.
Slå in först i en liten bit bakplåtspapper och sedan i färgade silkespapper.
Förvara svalt.
Tips!
Sila de hackade pistagenötterna genom en tesil så du inte får med det fina "pistagedammet".
Ingredienser: Chokladbollssmet: 200 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker1 dl kakao2 msk vaniljsocker8 dl havregryn0,5 dl kaffe, starkt Havrebollssmet:150 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker5 dl havregryn2 dl kokos0,5 dl mjölk (smaksatt med oboy)oboy To...
Antal: 1 bröd Ugn: 200 grader, 45-60 minuter Ingredienser: 4 dl filmjölk (eller yoghurt)1 dl mörk sirap1 dl torkade aprikoser (eller fikon)2 dl rågkross2 dl havregryn (+ extra för dekoration) 2 dl grovt rågmjöl3 dl rågmjöl1 dl solroskärn...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg delikatesspotatis2 msk skånsk senap1 dl majonnäs1 msk persilja, hackadev 2-3 msk kapris ev rödlök, skivadev 2-3 rädisor, hackade Gör så här: Koka potatisen mjuk, häll sedan av vattnet och låt pota...
Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva. Färsk frukt. Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|