Direktlänk till inlägg 14 december 2014
Antal: ca 60 kakor
Ingredienser:
6 äggulor
3/4 dl strösocker
2½ msk konjak
4 msk vispgrädde
½ tsk finrivet citronskal
ca 3½ dl vetmjöl
½ tsk kardemumma
Fritering:
Ister eller kokosfett
Gör så här:
Vispa endast äggulorna i 20 minuter.
Tillsätt därefter sockret oc vispa ytterligare 15 minuter.
Rör ner konjak, vispad grädde och citronskal.
Blanda vetmjöl och kardemumma.
Sikta mjölet i degen och blanda lätt ihop den så att den inte blir seg.
Täck över och låt degen stå svalt till nästa dag.
Då blir kakorna härligt småblåsiga.
Kavla ut degen mycket tunt i flera omgångar.
Sporra ut 2-3 sm breda snibbar som skåras mitt på.
Den här varianten ska inte vridas genom skåran.
Värm fettet till 180 grader.
Använd termometer och låt inte temperaturen gå högre, fettet får då en "bränd" smak.
Lägg i några klenäter åt gången och fritera dem knappt 1 minut på varje sida tills de fått gyllene färg.
Låt rinna av på hushållspapper.
Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva. Färsk frukt. Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|