Direktlänk till inlägg 29 november 2015
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
600 gram färska sillfiléer, salt inläggningssill eller urvattnad salt inläggningssill
Gravning av färsk sill:
2 msk salt
2 msk socker
0,5 tsk stött vitpeppar
2 msk matolja
3 msk ättika 12 %
Urvattning av salt sill:
5 liter vatten
Ättikslag 6%: 3 dl vatten
3 dl ättiksprit 12 %
Smaksättning:
1 citron, saft och rivet skal
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja
1 krm vitpeppar
Gör så här:
MED FÄRSK SILL:
Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan.
Låt den tina.
Klipp bort fenorna från sillen.
Du behöver inte flå den ännu.
Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke.
Blanda i olja och ättika.
Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen.
Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press.
Låt sillen gravas i två dygn.
Ta upp och skölj samt flå sillen.
Lägg i en bunke.
Gärna rostfri eller av keramik.
Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
MED SALT INLÄGGNINGSSILL:
Vattna ur sillen som hela filéer i 8 timmar i en kastrull eller rostfri bunke med några liter vatten.
Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
FORTSÄTTNING:
Blanda ättikslagen och häll över gravad sill eller urvattnad saltsill.
Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen i en rostfri bunke, keramikskål eller kastrull.
Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
SMAKSÄTT CITRON OCH VITLÖKSSILLEN:
Skär sillen i bitar.
Skölj och riv skal av en halv citron.
Lägg i en bunke.
Pressa i vitlöken och häll i olivolja och blanda.
Tillsätt sillen och blanda runt.
Lägg sillen i en glasburk med lock.
Låt citron och vitlökssillen stå några timmar i kylen och få smak.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|