Direktlänk till inlägg 29 november 2015

Citron och vitlökssill

Av Maria - 29 november 2015 19:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

600 gram färska sillfiléer, salt inläggningssill eller urvattnad salt inläggningssill


Gravning av färsk sill:

2 msk salt
2 msk socker
0,5 tsk stött vitpeppar
2 msk matolja
3 msk ättika 12 %


Urvattning av salt sill:

5 liter vatten
Ättikslag 6%: 3 dl vatten
3 dl ättiksprit 12 %


Smaksättning:

1 citron, saft och rivet skal
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja
1 krm vitpeppar


Gör så här:

MED FÄRSK SILL:

Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan.

Låt den tina.
Klipp bort fenorna från sillen.

Du behöver inte flå den ännu.
Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke.

Blanda i olja och ättika.
Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen.

Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press.

Låt sillen gravas i två dygn.


Ta upp och skölj samt flå sillen.

Lägg i en bunke.

Gärna rostfri eller av keramik.

Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.


MED SALT INLÄGGNINGSSILL:

Vattna ur sillen som hela filéer i 8 timmar i en kastrull eller rostfri bunke med några liter vatten.

Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.


FORTSÄTTNING:

Blanda ättikslagen och häll över gravad sill eller urvattnad saltsill.

Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen i en rostfri bunke, keramikskål eller kastrull.

Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.


SMAKSÄTT CITRON OCH VITLÖKSSILLEN:

Skär sillen i bitar.
Skölj och riv skal av en halv citron.

Lägg i en bunke.
Pressa i vitlöken och häll i olivolja och blanda.
Tillsätt sillen och blanda runt.
Lägg sillen i en glasburk med lock.
Låt citron och vitlökssillen stå några timmar i kylen och få smak.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Lördag 18 maj 17:15

Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt  vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira)   Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...

Av Maria - Fredag 17 maj 16:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...

Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)  50 g Västerbottensost200 g sv...

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Av Maria - Torsdag 16 maj 09:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards