Direktlänk till inlägg 29 november 2015
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
600 gram färska sillfiléer, salt inläggningssill eller urvattnad salt inläggningssill
Gravning av färsk sill:
2 msk salt
2 msk socker
0,5 tsk stött vitpeppar
2 msk matolja
3 msk ättika 12 %
Urvattning av salt sill:
5 liter vatten
Ättikslag 6%: 3 dl vatten
3 dl ättiksprit 12 %
Smaksättning:
1 citron, saft och rivet skal
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja
1 krm vitpeppar
Gör så här:
MED FÄRSK SILL:
Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan.
Låt den tina.
Klipp bort fenorna från sillen.
Du behöver inte flå den ännu.
Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke.
Blanda i olja och ättika.
Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen.
Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press.
Låt sillen gravas i två dygn.
Ta upp och skölj samt flå sillen.
Lägg i en bunke.
Gärna rostfri eller av keramik.
Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
MED SALT INLÄGGNINGSSILL:
Vattna ur sillen som hela filéer i 8 timmar i en kastrull eller rostfri bunke med några liter vatten.
Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
FORTSÄTTNING:
Blanda ättikslagen och häll över gravad sill eller urvattnad saltsill.
Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen i en rostfri bunke, keramikskål eller kastrull.
Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
SMAKSÄTT CITRON OCH VITLÖKSSILLEN:
Skär sillen i bitar.
Skölj och riv skal av en halv citron.
Lägg i en bunke.
Pressa i vitlöken och häll i olivolja och blanda.
Tillsätt sillen och blanda runt.
Lägg sillen i en glasburk med lock.
Låt citron och vitlökssillen stå några timmar i kylen och få smak.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|