Direktlänk till inlägg 31 januari 2016
1933 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Uppskuren kalvstek. Inkokt fisk med tjock skarpsås och potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av korintkakan.
Middag: Engelsk ragu på kalvstek (rest) med potatis och gurka. Petit-choux med chokladsås.
1934 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Biff stroganov med potatis och stekta palsternackor. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Sillpudding med skirt smör. Mannagrynsvälling.
1952 (Torsdag)
Lunch: Bräckt fiskfärs med stuvad djupfryst spenat och potatis.
Middag: Ärter med fläsk. Tunnpannkakor med sirapassås och russin.
1955 (Måndag)
Lunch: Spenatgratäng med ägg och bacon.
Middag: Wienerkorv på amerikanskt vis med potatis. Äppelmos med mjölk och flingor.
1958 (Fredag)
Lunch: Gratinerade pannkakor, rest från torsdagen, fyllda med smörfräst spenat och överströdda med finklippt bacon.
Middag: Kåldolmar med nykokt potatis. Blåbärssoppa med citronskorpor.
1989 (Tisdag)
Richters Kökskalender: Stekt torskrom med lättstuvad spenat, citronklyftor och kokt potatis. Blåbärssoppa med lite glass.
1993 (Söndag)
Vår Kökskalender: Rostbiff, kokt potatis, gröna ärter, chutney. Vaniljglass med bär.
2001 (Onsdag)
Matkalender: Torsk på potatisbädd.
2002 (Torsdag)
Matkalendern:
Korv stroganoff: Strimla 600 g falukorv, hacka 2 gula lökar och fräs det i 2 msk smör. Häll på ½ dl passerade tomater, 2 dl mjölk + 1 msk mjöl. Koka i 5 minuter, smaksätt. Servera med ris.
2003 (Fredag)
Matkalendern:
Färsbiffar med rödbeta och pasta: Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs. Krydda med salt, peppar och en msk kapris. Sek biffarna i lite smör. Koka pastan.
Köksalmanacka:
Rimmad lax, dillstuvad potatis, rårörda lingon.
Chockladkräm.
2004 (Lördag)
Matkalender: Kryddig korvpaj.
2008 (Torsdag)
Matkalendern:
Omelett med potatis och skinka: Fräs 1 hackad gul lök, 50 g rökt tärnad skinak och 4-6 kokta tärnade potatisar i lite margarin. Häll över en omelettsmet av 4 ägg, 1 msk vatten, 2 krm timjan, salt och peppar. Låt stelna och garnera med tomatskivor. Servera med rökt skinka.
2011 (Måndag)
Köksalmanack: Hemma-kebab, stark tomatsås och ris. Mandariner.
2013 (Torsdag)
Köksalmanack:
Vego-nachotalltrik med gräddfil, sallad och jalapenos: Varva i en ugnsform nachos, bönsalsa, keso, majskorn, tärnad paprika och chilisås. Strö riven ost över och gratinerad i 200 grader tills osten smält och allt är varmt. Servera med gräddfil, sallad och jalapeños. Färsk frukt i säsong.
2014 (Fredag)
Köksalmanack:
Kyckling-allt i ett: Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor. Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan. Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Chokladbiskvier.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|