Alla inlägg under februari 2016
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2-4 kokta ägg
1 dl inglagd smaksatt sill
Gör så här:
Koka äggen och servera med sill.
Använd t.ex skärgårdsill eller löksill.
Ta inte så mycket av lagen för den innehåller ganska mycket socker.
1933 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillfat, löskokta ägg. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av systerkaka.
Middag: Förenklad patentbiff med potatis. Majsenaflammeri.
1934 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Aubain med grönsaker eller frukostallad och potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av russinbröd.
Middag: Stekt fläsk med bruna bönor. Semlor med mjölk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ gul- eller rödlök
3 dl matvete
2 msk smör eller olja
3 dl vitt vin
3 dl riven parmesanost (120 g)
70 g babyspenat
Nymalen svartpeppar
1 knippe grön sparris
1 zucchini
Gör så här:
Koka upp vatten och buljontärningar i en kastrull och låt det sjuda tills tärningarna lösts upp.
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp smör eller olja i en annan kastrull och lägg i lök och matvete.
Stek någon minut under omrörning, häll i vinet och sjud tills det nästan kokat in.
Tillsätt någon dl buljong i taget, och rör om då och då allteftersom den sugs upp av riset.
Fortsätt på samma sätt tills matevetgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter.
Ta kastrullen från värmen och rör ner riven ost och spenat precis före servering.
Smaka av med nymalen svartpeppar.
Ansa sparrisen och hyvla zucchinin på lägden med en osthyvel.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna 2-3 minuter.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2-4 ägg
½ dl vispgrädde
½ msk kanel
2 msk smör att steka i
Till servering:
Créme fraiche eller vispad grädde
Gör så här:
Blanda ägg, vispgrädde och kanel med en gaffel.
Smält smöret i en stekpanna och häll sedan i äggblandingen.
Stek på medelhög värme, omeletten är klar när äggsmeten är fast och gyllengul.
Servera med en klick créme fraiche eller vispad gräddde.
Antal: 6 portioner
Tid: 6-8 timmar på låg
Ingredienser:
Att göra en fördeg innebär att bakningen tar längre tid men också att det går åt mindre jäst och att brödet blir både godare och luftigare.
En fördeg bygger i princip på att du blandar en liten del jäst med en del av degvätskan och mjölet samt låter det jäsa några timmar eller över natten.
Några bröd innehåller fördeg på denna blogg är:
Antal: 4 personer
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ dl vit sirap
½ dl glukos
50 g pistagemandel (alt. hassel-, valnötter eller mandlar)
3 dl vispgrädde
100 g mjuk nougat
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda sirapen och glukosen.
Häll ut blandningen i små klickar (ca ½ msk) på bakplåtspapper.
Låt stå i ugnen ca 10 minuter.
Sirapsklickarna flyter då ut i värmen till flarn.
Ta ut flarnen när de är bubbliga och lätt gyllenbruna.
Strö över en tredjedel av pistagemandlarna, låt svalna.
Hacka resten av pistagemandlarna.
Smält nougaten i vattenbad.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Vänd ned den smälta nougaten och hälften av de hackade pistagemandlarna i grädden.
Ställ i kylen.
Varva sirapsflarnen och nougatgrädden till ett litet "torn".
Garnera med resten av de hackade pistagemandlarna.
Antal: 20-22 bröd
Jäsning: ca 30 minuter + 15-30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl grönsaksjuice
2 msk olivolja
½-1 tsk salt
1 msk fiberhusk
2 dl quinoaflingor
1 dl grovhackad nötmix
ca 1 liter (600 g) glutenfri mjölblandning
Garnering:
Quinoaflingor
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Värm grönsaksjuicen till fingervärme, 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt salt, fiberhusk och quinoaflingor.
Rör om och låt svälla ca 10 minuter.
Blanda ner grovhackad nötmix och hälften av mjölet.
Arbeta degen kraftigt i maskin.
Tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen.
Fortsätt att arbeta degen tills den är slät och smidig.
Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.
Utbakning:
Strö resten av mjölet på arbetsbänken och knåda degen lätt.
Dela degen, forma till två knubbiga längder och dela varje i 10-11 jämnstora delar.
Doppa snittytan i quinoaflingor och placera dem på bakpappersklädd plåt.
Täck över och låt jäsa övertäckt i 15-30 minuter.
Grädding:
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | |||||||||
|