Alla inlägg under februari 2016
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fiskfärs (rest) med musslinsås, potatis, uppskuret. Kaffe eller te, marmelad eller honung. Vetebröd.
Middag: Fläskkotletter med stuvade linser och potatis. Marängbröd med kompott.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
½ dl socker
½ dl vatten
150 g salta jordnötter
1½ dl sesamfrön
Gör så här:
Lägg sockret och vatten i en stekpanna.
Häll ner nötterna när sockret smält.
Stek under omrörning tills nötterna är lätt gyllene.
Häll i sesamfröna och fortsätt röra tills allt fått fin gyllene färg.
Häll upp på bakplåtspapper för att svalna.
Sprid ut nötterna ordentligt så att de inte fastnar i varandra.
Ingredienser:
3 ägg
3 msk vatten
½ tsk salt
Vit- eller svartpeppar
Smör eller magarin
Fyllning:
100 g rökt skinka, bacon eller korv
1 gul lök eller en bit purjolök
3 kokta potatisar
Rikligt med hackad kryddgrönt
Gör så här:
Omelettsmet:
Vispa samman ägg, vatten, salt, peppar.
Skär alltsammans i tärningar och bryn lätt i stekpanna.
Häll över omelettsmeten och rör med gaffel så att omeletten blir jämt gräddad.
Strö över det kryddgröna.
Servera gärna direkt ur pannan.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
4 skivor vitt bröd
1 burk torskrom (200 g)
1 msk citronsaft
½ dl finstrimlad purjolök
Gratängsås:
1 msk smör eller magarin
2 tsk curry
1½ msk vetemjöl
2 dl mjölk
½ tsk salt
Gratinering:
1½ dl riven ost
Gör så här:
Skär torskrommen i 4 skivor och lägg dem på brödet.
Fördela citronsaften och purjolöken på torskromsskivorna.
Fräs fett och curry i en kastrull.
Strö i mjölet, rör om och späd med mjölken.
Salta och låt såsen koka 3-5 minuter.
Fördela såsen över smörgåsarna.
Strö på osten och gratinera i 250 grader ugn ca 5 minuter.
Ingredienser:
3½ dl (210 g) vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl socker
Rivet skal av ½ citron
(5 droppar saffranessens)
1 ägg
100 g smält margarin eller smör
½ dl mjölk
Till kastrullen:
Margarin
Ströbröd
Gör så här:
Blanda samman alla de torra ingredienserna.
Tillsätt citronskalet och ev. saffran, det uppvispade ägget, matfettet och mjölken.
Häll smeten i en 2-liters brödbeströdd kastrull och lägg på locket.
Sätt kastrullen över svag värme (sparlåga på gasspis och mycket svag värme på el-platta).
Då kakan känns torr ovanpå efter ca 40 minuter är den färdig att stjälpas upp.
Kakan passar bra som dessertkaka och garneras då med bär.
1933 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Smålandsdoppa, inkokt strömming med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Norsk fiskfärs med potatis. Imiterad brylépudding.
Antal: 8 portioner
Tillagningstid: 8 timmar på låg
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärnning
1 dl soltorkarde tomater i olja
1 kruka färsk basilika
2½ dl parmesanost (100 g)
1 citron, finrivet skal ohc saft
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
2 dl gröna eller svarta oliver
Ev. rocula
Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen med med en buljongtärning istället för salt.
Låt svalna.
Strimla tomaterna.
Hacka basilikan.
Riv parmesanosten grovt.
Blanda alltsammans med citronskal (endast det gula), citronsaft och olja i en skål.
Skala och riv eller pressa vitlöken.
Tillsätt bulgur, oliver och ev. rucola.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | |||||||||
|