Alla inlägg under februari 2016

Av Maria - 15 februari 2016 18:00

Måndag:

Grön omelett med parmesan:
Skiva 1 rödlök. Fräs med 3 dl små broccolibuketter i lite olja. Vispa samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt, 2 krm chilipeppar. Grädda till en krämig omelett. Strö över 2 msk riven parmesanost. Servera med sallad.


Tisdag:

Korv i gryta:
Skiva och varva 400 g mager falukorv, 2 lökar och 2 tomater i en gryta. Häll över 2½ dl matlagningsgrädde som blandats med 3 msk riven pepparrot, 2 msk dill och 2 msk senap. Låt puttra ca 15 minuter. Servera med potatis.


Onsdag:

Pasta i musselsås:

Fräs 1 hackad rödlök i smör, tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk tomatkross, 1 dl chilisås och 1 msk honung. Blanda ner 1 burk rökta musslor i olja, salta och peppra. Servera med pasta.


Torsdag:

Tomatsoppa med fetaost:

Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Bryn i olivolja. Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl hönsbuljong och 1 dl vitt vin. Låt puttra 5 minuter. Tillsätt 1 tsk oregano. Mixa såsen slät. Rör ihop 4 msk smulad fetaost med 4 msk matlagningsyoghurt. Smaksätt med pressad vitlök och hackad färsk basilika. Klicka ner i soppan vid servering.


Fredag:

Fredagsmacka med lufttorkad skinka:

Mosa 1 avokado grovt. Smaksätt med några droppar citron, salt och svartpeppar. Fördela på 4 skivor grovt bröd och lägg på 1 skiva skinka. Servera med tomatsallad.


Lördag:

Fiskgryta med färskosttopping. 


Söndag:

Baconlindad köttfärslimpa.


 

Förslag till en efterrätt:

Citronskum med mangoslice:

Vispa 3 äggulor och ½ dl strösocker pösigt. Tillsätt 200 g philadelphiaost naturell, rivet skal och saft från en citron, och rör om. Vispa 3 äggvitor och 1 dl socker till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner en del av äggviteskummet för att mjuka upp äggulesmeten. Vänd ner resten av äggviteskummet så att du får ett jämt skum. Lägg upp i höga dessertglas och låt stå i kylen 1 timme. Garnera med tunt skivad mango (från burk) och mynta eller citronmeliss före serveringen

Av Maria - 15 februari 2016 14:45

Måndag:

Kalops, kokt potatis, rödbetor, grönsallad


Tisdag:

Blomkålssoppa med avokado, varm smörgås

Smaksätt den färdiga blomkålssoppan med mosad avokado.


Frukt


Onsdag:

Stekt sill, kokt potatis, löksås, rivna morötter


Torsdag:

Kryddiga köttbullar, potatismos, vitkålssallad

Smaksätt köttbullssmeten med mald kryddnejlika, kanel och muskot.


Fredag:

Ost- och skinkpaj, grönsallad, bröd


Lördag:
Paella, grönsallad


Chokladtårta


Förbered och tillaga tjälknulen över natten till morgondagens middag.


Söndag:

Tjälknul, potatisgratäng, grönsallad

Vill man göra en mager potatisgratäng, med mjölk istället för grädde, får man bäst resultat om man kokar upp potatisen i mjölken innan gratängen gräddas som vanligt.


Persikor, vispad grädde

Av Maria - 15 februari 2016 07:45

1933 (Onsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Uppstekt blodpudding med sylt, stångryttare med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, varma kaffekakor.

Middag: Kalvkotletter med stekt potatis. Passerad aprikssoppa med mandelbröd.

Av Maria - 14 februari 2016 20:45

1933 (Tisdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fransk blodpudding, rest av patentbiff med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av flammeri.

Middag: Smör, bröd, ost, lökdolmar. Pastej på hare (rest). Chokladsoppa med jästpulverskorpor.


1934 (Onsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Rest av renstekspaj med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.

Middag: Pikanta smörgåsar, vegetarisk oxsvanssoppa. Marängpannkakor.




Av Maria - 14 februari 2016 14:00

Antal: 6-8 personer

 

Ingredienser:

1 hare (ca 2 kg), urtagen och flådd

Smör eller magarin till stekning

½ gul lök

1 tsk salt

½ tsk grovmald peppar

10 enbär, krossade

3-4 dl buljong (tärning)

1 dl rödvin


Sås:

6 dl sky eller buljong

4 msk vetemjöl

2 msk vinbärsgelé

2 dl grädde


Gör så här:
Stycka haren i stora bitar.

Bryn köttet runt om.

Låt finhackad lök byrna med på slutet.

Krydda med salt, peppar och enbär.

Späd med hälften av buljongen och efterstek sakta under lock.

Späd efter hand med resten av buljongen och gärna med lite rödvin.

Ös harsteken några gånger med skyn.

Beräkna 1½ - 2 timmars stektid.

Plocka bort de mesta av benen och skär upp köttet.


Sås:

Sila skyn och öka ut den med buljong i en kastrull.

Red med mjöl och späd med grädde.

Smaksätt med vinbärsgelé.

Koka såsen 5 minuter.


Servera haren med såsen, kokt potatis, vinbärsgelé och kokta grönsaker t.ex brysselkål.

Av Maria - 14 februari 2016 13:45

Antal: 1 ugnsplåt

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

2 ägg

2 krm salt

1 tsk bakpulver

1 msk kallpressad rapsolja

1 msk psylliumfrön

4 msk sesamfrön

1 dl pumpakärnor

½ dl hela linfrön

½ tsk kanel

½ tsk malen kardemumma

½ tsk malen ingefära


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa äggen och saltet med en elvisp.

Vänd ner bakpulver, frön och kryddor i äggsmeten.

Det ska bli en lös smet så låt inte fröna fylla ut för mycket.

Har du använt små ägg kan du behöva ta lite mindre mängd frön.

Tillsätt oljan.
Häll smeten på ett bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Bakat · LCHF
Av Maria - 14 februari 2016 12:23

Ingredienser:

1 st gul lök, stor
600 g jordärtskockor
2 st potatisar, stora
9 dl vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
2 dl grädde
1 pkt bacon
4 skivor valnötsbröd
Smör


Gör så här:

Skala och skär lök, jordärtskockor och potatis i bitar.
Fräs grönsakerna i lite olivolja utan att de tar färg.
Tillsätt vattnet och fonden.

Låt koka under lock tills jordärtskockorna blivit mjuka.
Mixa soppan slät, tillsätt grädden och låt soppan koka upp.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Tärna baconet och stek knaprigt.

Låt rinna av på hushållspapper.
Kantskär och tärna brödet.
Smörstek tills krutongerna blivit gyllene.

Blanda krutongerna med smulat bacon och servera i soppan.

Av Maria - 14 februari 2016 10:04

Antal: 4 portioner

Tillagningstid: 7-8 timmar, Low


Ingredienser:

800 g kycklingkött
2 dl Heinz ketchup
2 dl vattten
½ dl äppelcidervinäger
5 msk brunt socker
5 msk vitt socker
½ tsk mald svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 tsk senapspulver
1 msk citronsaft
1 msk Worchestershiresås
 
Gör så här:
Lägg alla ingredienserna i Crock-Poten, sätt den på ”Low” och låt den stå i 7-8 timmar.
Detta är perfekt att göra före du går till jobbet.
När du blir hungrig tar du ut kycklingköttet, penslar det och grillar det i 4-5 minuter tills de fått god färg.
Passa så att de inte bränns.
Ta kycklingköttet av grillen och riv dem i småbitar med en gaffel.
Serveras med bbq såsen från Crock-Poten, gott burgerbröd och goda tilbehör.
Detta kan vara coleslaw, blandad grönsallad, syltad rödlök, bakade potatisar och majssalsa.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards