Alla inlägg under februari 2016
Måndag:
Grön omelett med parmesan:
Skiva 1 rödlök. Fräs med 3 dl små broccolibuketter i lite olja. Vispa samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt, 2 krm chilipeppar. Grädda till en krämig omelett. Strö över 2 msk riven parmesanost. Servera med sallad.
Tisdag:
Korv i gryta:
Skiva och varva 400 g mager falukorv, 2 lökar och 2 tomater i en gryta. Häll över 2½ dl matlagningsgrädde som blandats med 3 msk riven pepparrot, 2 msk dill och 2 msk senap. Låt puttra ca 15 minuter. Servera med potatis.
Onsdag:
Pasta i musselsås:
Fräs 1 hackad rödlök i smör, tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk tomatkross, 1 dl chilisås och 1 msk honung. Blanda ner 1 burk rökta musslor i olja, salta och peppra. Servera med pasta.
Torsdag:
Tomatsoppa med fetaost:
Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Bryn i olivolja. Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl hönsbuljong och 1 dl vitt vin. Låt puttra 5 minuter. Tillsätt 1 tsk oregano. Mixa såsen slät. Rör ihop 4 msk smulad fetaost med 4 msk matlagningsyoghurt. Smaksätt med pressad vitlök och hackad färsk basilika. Klicka ner i soppan vid servering.
Fredag:
Fredagsmacka med lufttorkad skinka:
Mosa 1 avokado grovt. Smaksätt med några droppar citron, salt och svartpeppar. Fördela på 4 skivor grovt bröd och lägg på 1 skiva skinka. Servera med tomatsallad.
Lördag:
Fiskgryta med färskosttopping.
Söndag:
Förslag till en efterrätt:
Citronskum med mangoslice:
Vispa 3 äggulor och ½ dl strösocker pösigt. Tillsätt 200 g philadelphiaost naturell, rivet skal och saft från en citron, och rör om. Vispa 3 äggvitor och 1 dl socker till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner en del av äggviteskummet för att mjuka upp äggulesmeten. Vänd ner resten av äggviteskummet så att du får ett jämt skum. Lägg upp i höga dessertglas och låt stå i kylen 1 timme. Garnera med tunt skivad mango (från burk) och mynta eller citronmeliss före serveringen
Måndag:
Kalops, kokt potatis, rödbetor, grönsallad
Tisdag:
Blomkålssoppa med avokado, varm smörgås
Smaksätt den färdiga blomkålssoppan med mosad avokado.
Frukt
Onsdag:
Stekt sill, kokt potatis, löksås, rivna morötter
Torsdag:
Kryddiga köttbullar, potatismos, vitkålssallad
Smaksätt köttbullssmeten med mald kryddnejlika, kanel och muskot.
Fredag:
Ost- och skinkpaj, grönsallad, bröd
Lördag:
Paella, grönsallad
Chokladtårta
Förbered och tillaga tjälknulen över natten till morgondagens middag.
Söndag:
Tjälknul, potatisgratäng, grönsallad
Vill man göra en mager potatisgratäng, med mjölk istället för grädde, får man bäst resultat om man kokar upp potatisen i mjölken innan gratängen gräddas som vanligt.
Persikor, vispad grädde
1933 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Uppstekt blodpudding med sylt, stångryttare med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, varma kaffekakor.
Middag: Kalvkotletter med stekt potatis. Passerad aprikssoppa med mandelbröd.
1933 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fransk blodpudding, rest av patentbiff med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av flammeri.
Middag: Smör, bröd, ost, lökdolmar. Pastej på hare (rest). Chokladsoppa med jästpulverskorpor.
1934 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Rest av renstekspaj med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Pikanta smörgåsar, vegetarisk oxsvanssoppa. Marängpannkakor.
Antal: 6-8 personer
Ingredienser:
1 hare (ca 2 kg), urtagen och flådd
Smör eller magarin till stekning
½ gul lök
1 tsk salt
½ tsk grovmald peppar
10 enbär, krossade
3-4 dl buljong (tärning)
1 dl rödvin
Sås:
6 dl sky eller buljong
4 msk vetemjöl
2 msk vinbärsgelé
2 dl grädde
Gör så här:
Stycka haren i stora bitar.
Bryn köttet runt om.
Låt finhackad lök byrna med på slutet.
Krydda med salt, peppar och enbär.
Späd med hälften av buljongen och efterstek sakta under lock.
Späd efter hand med resten av buljongen och gärna med lite rödvin.
Ös harsteken några gånger med skyn.
Beräkna 1½ - 2 timmars stektid.
Plocka bort de mesta av benen och skär upp köttet.
Sås:
Sila skyn och öka ut den med buljong i en kastrull.
Red med mjöl och späd med grädde.
Smaksätt med vinbärsgelé.
Koka såsen 5 minuter.
Servera haren med såsen, kokt potatis, vinbärsgelé och kokta grönsaker t.ex brysselkål.
Antal: 1 ugnsplåt
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 krm salt
1 tsk bakpulver
1 msk kallpressad rapsolja
1 msk psylliumfrön
4 msk sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl hela linfrön
½ tsk kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen och saltet med en elvisp.
Vänd ner bakpulver, frön och kryddor i äggsmeten.
Det ska bli en lös smet så låt inte fröna fylla ut för mycket.
Har du använt små ägg kan du behöva ta lite mindre mängd frön.
Tillsätt oljan.
Häll smeten på ett bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Ingredienser:
1 st gul lök, stor
600 g jordärtskockor
2 st potatisar, stora
9 dl vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
2 dl grädde
1 pkt bacon
4 skivor valnötsbröd
Smör
Gör så här:
Skala och skär lök, jordärtskockor och potatis i bitar.
Fräs grönsakerna i lite olivolja utan att de tar färg.
Tillsätt vattnet och fonden.
Låt koka under lock tills jordärtskockorna blivit mjuka.
Mixa soppan slät, tillsätt grädden och låt soppan koka upp.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Tärna baconet och stek knaprigt.
Låt rinna av på hushållspapper.
Kantskär och tärna brödet.
Smörstek tills krutongerna blivit gyllene.
Blanda krutongerna med smulat bacon och servera i soppan.
Antal: 4 portioner
Tillagningstid: 7-8 timmar, Low
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | |||||||||
|