Alla inlägg under februari 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl hel dinkel
2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
2 tomater
½ gurka
ca 70 g rucola
Vinägrett:
1 citron, saft eller 2 msk vinäger
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skölj dinkelkornen i ett durkslag.
Koka upp vatten, buljongtärning och lagerblad.
Lägg i dinkeln och låt sjuda under lock anvisad tid.
Halvera tomaterna.
Gröp ur kärnorna och lägg dem i en skål till vinägretten.
Skär tomaterna i tunna skivor, skölj gurka och skär den i små bitar.
Vinägrett:
Blanda citronsaft/vinäger, olja, vatten och pressad vitlök i skålen med tomatkärnorna.
Smaka av med salt och peppar.
Häll vinägretten över de varma dinkelkornen och blanda.
Blanda tomater, gurka och rucola med dinkeln.
Detta är ett grundrecept.
Använd salladen som alternativ till ris eller potatis (med eller utan tomat, gurka, rucola), eller blanda i smulad västerbottenost och valnötter eller fetaost - vad som finns hemma helt enkelt.
1933 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Hachékotletter med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Köttsoppa. Stens plättar med sylt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl helt bovete
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
200 g morot
200 g palsternacka
100 g rotselleri
1 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 msk smör
1 msk torkad oregano
½ tsk salt
70 g rucola eller babyspenat
Gör så här:
Skölj bovetet i kallt vatten.
Koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt bovetet och koka ca 10 minuter på låg värme.
Stäng av spisen och låt dra under lock ytterligare 10 minuter.
Skala och hacka rotfrukterna fint.
Skala och hacka vitlöken.
Hetta upp smör och olja i en panna.
Stek rotfrukterna med vitlök, oregano och salt 5-10 minuter, de ska vara mjuka med gärna ha lite tuggmotstånd.
Blanda bovete med rotfrukter i en skål.
Vänd ner rucola eller babyspenat.
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker eller skal av ½ citron
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g margarin eller smör
1 dl mjölk
Till formen:
Ströbröd
Margarin
Gör så här:
Vispa äggen och sockret poröst.
Lägg eventuellt i smaktillsatsen samt mjölet och bakpulvret.
Tillsätt det smälta avsvalnade eller rumstemperade matfettet samt mjölken.
Rör om till en jämn smet.
Häll den i smord och bröbeströdd form, 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 35 minuter.
Antal: 4 portioner
Tillagningstid: 6 timmar på låg
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3½ dl rågflingor
½ dl havrekli
2 dl torkade tranbär
2 stjärnanis
½ tsk salt
9-10 dl vatten
Till servering:
Malen kanel
Socker eller honung
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.
Låt gröten koka på svag värme 5 minuter, rör då och då.
Sätt på lock och låt dra 5 minuter.
Servera gröten toppad med kanel och socker eller honung.
Måndag:
Risotto med kycklingrester:
Fräs hackad lök och paprika, blanda i kycklingköttet, fint skuret, och riset.
Hetta upp och servera.
Tisdag:
Extra gott av fläskkorv, kokt potatis, mjukfräst lök:
Pressa ut innehållet i en rå fläskkorv.
Bryn margarin i en stekpanna, klicka ner färsen, platta ut till biffar och stek på bägge sidor.
Onsdag:
Ungersk potatisgryta, bröd, ost
Torsdag:
Halstrad råbiff med tillbehör, brytbröd
Fredag:
Kokt strömming med musslor och dill, knäckebröd, råkost
Lördag:
Kokt pepparrotskött, kokt potatis, morötter och purjolök
Choklad- & vaniljglass
Söndag:
Februarimeny:
Måndag:
Lunch:
Fil, flingor, sylt, smör, bröd och sardiner.
Middag:
Spaghetti carbonara, salladsassiette med avokado, valnötskärnor och senapsdressing.
Gorgonzola och päron
Tisdag:
Lunch:
Skinksallad, bröd och smör.
Middag:
Olivspäckad färsterrin, kokt potatis, broccoli.
Hjortronäpplen i folie, lösvispad grädde.
Onsdag:
Stekt blodpudding, vitkålssallad med lingonsylt.
Apelsinsoppa med skorpor:
Rör ut 1½ msk potatismjöl med 7 dl vatten, koka upp, sjud någon minut. Tag kastrullen från värmen och vispa i saften av 3 apelsiner. Smaksätt med socker.
Torsdag:
Plättar med sylt.
Fredag:
Vegetarisk lasagne, sallad.
Färdigköpt sorbet och rån.
Lördag:
Lunch:
Stekt ägg på brödskivor, stekt bacon, tomat.
Middag:
Stora lammköttbullar, ris, brysselkål, gelé.
Strutar med bär och vispgrädde.
Söndag:
Lunch:
Omelett med sparris, smör och bröd.
Middag:
Kokt torsk, skirat smör, potatis, pepparrot.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | |||||||||
|