Alla inlägg under februari 2016

Av Maria - 17 februari 2016 05:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl hel dinkel

2 liter vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 lagerblad

2 tomater

½ gurka

ca 70 g rucola


Vinägrett:

1 citron, saft eller 2 msk vinäger

2 msk olivolja

2 msk vatten

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Skölj dinkelkornen i ett durkslag. 

Koka upp vatten, buljongtärning och lagerblad.

Lägg i dinkeln och låt sjuda under lock anvisad tid.

Halvera tomaterna.

Gröp ur kärnorna och lägg dem i en skål till vinägretten.

Skär tomaterna i tunna skivor, skölj gurka och skär den i små bitar.


Vinägrett:

Blanda citronsaft/vinäger, olja, vatten och pressad vitlök i skålen med tomatkärnorna.

Smaka av med salt och peppar.


Häll vinägretten över de varma dinkelkornen och blanda.

Blanda tomater, gurka och rucola med dinkeln.


Detta är ett grundrecept.

Använd salladen som alternativ till ris eller potatis (med eller utan tomat, gurka, rucola), eller blanda i smulad västerbottenost och valnötter eller fetaost - vad som finns hemma helt enkelt.

Av Maria - 16 februari 2016 08:00

1933 (Torsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Hachékotletter med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.

Middag: Köttsoppa. Stens plättar med sylt.

Av Maria - 16 februari 2016 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl helt bovete

4 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

200 g morot

200 g palsternacka

100 g rotselleri

1 vitlöksklyftor

2 msk olja

1 msk smör

1 msk torkad oregano

½ tsk salt

70 g rucola eller babyspenat


Gör så här:

Skölj bovetet i kallt vatten.

Koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt bovetet och koka ca 10 minuter på låg värme.

Stäng av spisen och låt dra under lock ytterligare 10 minuter.

Skala och hacka rotfrukterna fint.

Skala och hacka vitlöken.

Hetta upp smör och olja i en panna.

Stek rotfrukterna med vitlök, oregano och salt 5-10 minuter, de ska vara mjuka med gärna ha lite tuggmotstånd.

Blanda bovete med rotfrukter i en skål. 

Vänd ner rucola eller babyspenat.

Av Maria - 16 februari 2016 06:01

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter

 

Ingredienser:

2 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker eller skal av ½ citron

3 dl (180 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

50 g margarin eller smör

1 dl mjölk


Till formen:

Ströbröd

Margarin


Gör så här:

Vispa äggen och sockret poröst.

Lägg eventuellt i smaktillsatsen samt mjölet och bakpulvret.

Tillsätt det smälta avsvalnade eller rumstemperade matfettet samt mjölken.

Rör om till en jämn smet.

Häll den i smord och bröbeströdd form, 1½ liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 35 minuter.

Av Maria - 16 februari 2016 05:55

Antal: 4 portioner

Tillagningstid: 6 timmar på låg


Ingredienser:

230 g kycklingfilé, skuren i strimlor
2½ dl råris
1 stor lök, tunnt skivad
4 vitlöksklyftor, pressade
2 jalapenos, urkärnade och hackade
2 burkar krossade tomater
1½ dl naturell matlagningsyoghurt
1 msk färsk riven ingefära
1 msk Garam masala (krydda)
1 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk allkrydda
1 tsk salt
½ tsk svart peppar
1 dl färsk koriander, hackad
Juice från 1 lime
 
Gör så här:
Mixa allt utom kyckling, ris och färsk koriander.
Pensla grytan med olja och lägg i kycklingbitarna.
Salta och peppra.
Häll yoghurtröran över och koka på låg 6-8 tim.
Koka riset enligt instruktionerna.
Garnera med färsk koriander
Av Maria - 16 februari 2016 05:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3½ dl rågflingor

½ dl havrekli

2 dl torkade tranbär

2 stjärnanis

½ tsk salt

9-10 dl vatten


Till servering:

Malen kanel

Socker eller honung


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.

Låt gröten koka på svag värme 5 minuter, rör då och då.

Sätt på lock och låt dra 5 minuter.

Servera gröten toppad med kanel och socker eller honung.

Av Maria - 15 februari 2016 18:45

Måndag:

Risotto med kycklingrester:

Fräs hackad lök och paprika, blanda i kycklingköttet, fint skuret, och riset.

Hetta upp och servera.


Tisdag:

Extra gott av fläskkorv, kokt potatis, mjukfräst lök:

Pressa ut innehållet i en rå fläskkorv.

Bryn margarin i en stekpanna, klicka ner färsen, platta ut till biffar och stek på bägge sidor.


Onsdag:

Ungersk potatisgryta, bröd, ost


Torsdag:

Halstrad råbiff med tillbehör, brytbröd


Fredag:

Kokt strömming med musslor och dill, knäckebröd, råkost


Lördag:

Kokt pepparrotskött, kokt potatis, morötter och purjolök


Choklad- & vaniljglass


Söndag:

Februarimeny:

Jordnötspuffar

Hot chili i pitabröd

Tomatsalsa

Apelsinsallad med honung & rosmarin

Av Maria - 15 februari 2016 18:00

Måndag:

Lunch: 

Fil, flingor, sylt, smör, bröd och sardiner.


Middag:

Spaghetti carbonara, salladsassiette med avokado, valnötskärnor och senapsdressing.


Gorgonzola och päron


Tisdag:

Lunch:

Skinksallad, bröd och smör.


Middag:

Olivspäckad färsterrin, kokt potatis, broccoli.


Hjortronäpplen i folie, lösvispad grädde.


Onsdag:

Stekt blodpudding, vitkålssallad med lingonsylt.


Apelsinsoppa med skorpor:
Rör ut 1½ msk potatismjöl med 7 dl vatten, koka upp, sjud någon minut. Tag kastrullen från värmen och vispa i saften av 3 apelsiner. Smaksätt med socker.


Torsdag:

Amerikansk musselsoppa.


Plättar med sylt.


Fredag:

Vegetarisk lasagne, sallad.


Färdigköpt sorbet och rån.


Lördag:

Lunch:

Stekt ägg på brödskivor, stekt bacon, tomat.


Middag:

Stora lammköttbullar, ris, brysselkål, gelé.


Strutar med bär och vispgrädde.


Söndag:

Lunch:

Omelett med sparris, smör och bröd.


Middag:

Kokt torsk, skirat smör, potatis, pepparrot.


Chokladmousse.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards