Alla inlägg under maj 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Lökdressing:
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
2 msk olivolja
Salt
Peppar
65 g mâchesallad eller babyspenat
Kyckling och grönsaker:
4 förkokta bakpotatisar
2 grillbifftomater
4 minutfiléer av kyckling
4 msk olivolja
Gör så här:
Lökdressing:
Skala och skiva löken tunt.
Blanda vinäger, honung och olivolja.
Smaksätt med salt och nymalen peppar.
Blanda ner löken.
Kyckling och grönsaker:
Skär potatisen och tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor.
Pensla potatis- och tomatskivorna och kycklingen med olivoljan.
Krydda med salt och nymald peppar.
Grilla grönsaktsskivorna och kycklingen.
Blanda tomatskivorna med lökdressingen och mâchesalladen.
Servera salladen till kycklingen och potatisen.
Ingredienser:
1 kg lingon
½ liter kallt vatten
1 tsk (4 g) citronsyra
300-500 g (4-6 dl) socker per liter avrunnen saft
Gör så här:
Rensa bären.
Mal eller mosa dem på kvarn eller i elektrisk matberedningsmaskin.
Häll på vattnet.
Tillsätt citronsyran.
Rör om och täck över bunken.
Låt den stå kallt över en natt.
Häll upp i silställnigen och låt saften självrinna genom silduken.
Mät upp saften.
Tillsätt sockret och rör tills sockret är smält.
Skumma saften väl.
Häll upp på kalla flaskor.
Korka.
2001 ( Lördag)
Matkalendern: Chililax med tomatsås
2003 (Måndag)
Matkalendern: Avokadofyllld grov baguette
2004 (Onsdag)
Matkalendern: Pasta med salamisås
2008 (Måndag)
Matkalendern: Svampsoppa
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt tärnat bacon
1 stor gul lök i tärningar
3 msk kinesisk soja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 paket passerade tomater
3 msk tomatpuré
¾ dl mörkt muscovadoråsocker
2 msk farinsocker
2 msk cane syrup (råsockersirap)
1 krm rökextrakt
1 msk chilipulver
2 msk senapspulver
2 tsk paprikapulver
1½ tsk salt
1 lagerblad
2 krm malda nejlikor
1 krm cayennepeppar
Gör så här:
Bryn baconet i en gryta.
Tillsätt den hackade löken och fräs denna.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ca 45 minuter tills såsen är tjock och simmig.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Ingredienser:
½ kg blåbär
½ kg odon
300-400 g (4-5 dl) socker
1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här:
Skölj bären om det är nödvändigt och låt dem rinna av.
Varva bär och socker i silduken.
Koka upp 2 liter vatten i konserveringskitteln.
Sätt ner silställningen med bunke i kitteln.
Lägg på locket.
Täpp till hålet på locket med en kork.
Ånga kraftigt tills bären ser utsaftade ut, ca 30-45 minuter.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.
Häll upp saften på varma flaskor.
Korka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 torkad anchochili
1 tsk senap
1 msk tomatpuré
1 äggula
1½ dl rapsolja
½ citron
Gör så här:
Koka chilin mjuk i saltat vatten.
Ta upp den och spara kokvattnet.
Dela chilin och skrapa bort kärnorna.
Mixa den med senap, tomatpuré och lite av kokvattnet till en tjock puré.
Vispa ner äggulan och häll sedan droppvis i oljan under vispning till en tjock majonnäs.
Smaksätt med pressad citron och salt.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
100 g blockchoklad
150 g margarin eller smör
2 dl socker
4 ägg
Rivet skal av ½ citron
50 g finhackad mandel
2½ dl (150 g) vetemjöl
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smält den hackade blockchokladen i vattenbad över svag värme eller i 125 graders ugnsvärme.
Rör matfett och sockret pösigt, tillsätt chokladen och äggulorna, en i taget, citronskalet, mandeln och mjölet.
Vänd till sist ner de hårt vispade vitorna.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 1 timme.
Ingredienser:
2 msk rörsocker strö
2 msk flingsalt
2 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
3 krm mald spiskummin
1 msk vitlökspulver
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|