Alla inlägg under maj 2016

Av Maria - 12 maj 2016 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Lökdressing:

1 rödlök

2 msk rödvinsvinäger

1 msk honung

2 msk olivolja

Salt

Peppar

65 g mâchesallad eller babyspenat


Kyckling och grönsaker:

4 förkokta bakpotatisar

2 grillbifftomater

4 minutfiléer av kyckling

4 msk olivolja


Gör så här:

Lökdressing: 

Skala och skiva löken tunt.

Blanda vinäger, honung och olivolja.

Smaksätt med salt och nymalen peppar.

Blanda ner löken.


Kyckling och grönsaker: 

Skär potatisen och tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor.

Pensla potatis- och tomatskivorna och kycklingen med olivoljan.

Krydda med salt och nymald peppar.

Grilla grönsaktsskivorna och kycklingen.

Blanda tomatskivorna med lökdressingen och mâchesalladen.

Servera salladen till kycklingen och potatisen.

Av Maria - 12 maj 2016 12:15

Ingredienser:

1 kg lingon

½ liter kallt vatten

1 tsk (4 g) citronsyra

300-500 g (4-6 dl) socker per liter avrunnen saft


Gör så här:

Rensa bären.

Mal eller mosa dem på kvarn eller i elektrisk matberedningsmaskin.

Häll på vattnet.

Tillsätt citronsyran.

Rör om och täck över bunken.

Låt den stå kallt över en natt.

Häll upp i silställnigen och låt saften självrinna genom silduken.

Mät upp saften.

Tillsätt sockret och rör tills sockret är smält.

Skumma saften väl.

Häll upp på kalla flaskor.

Korka.

Av Maria - 12 maj 2016 10:30

2001 ( Lördag)

Matkalendern: Chililax med tomatsås


2003 (Måndag)

Matkalendern: Avokadofyllld grov baguette


2004 (Onsdag)

Matkalendern: Pasta med salamisås


2008 (Måndag)

Matkalendern: Svampsoppa




Av Maria - 12 maj 2016 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt tärnat bacon

1 stor gul lök i tärningar

3 msk kinesisk soja

3 finhackade vitlöksklyftor

1 paket passerade tomater

3 msk tomatpuré

¾ dl mörkt muscovadoråsocker

2 msk farinsocker

2 msk cane syrup (råsockersirap)

1 krm rökextrakt

1 msk chilipulver

2 msk senapspulver

2 tsk paprikapulver

1½ tsk salt

1 lagerblad

2 krm malda nejlikor

1 krm cayennepeppar


Gör så här:

Bryn baconet i en gryta.
Tillsätt den hackade löken och fräs denna.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ca 45 minuter tills såsen är tjock och simmig.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.

Av Maria - 11 maj 2016 17:00


Ingredienser:

½ kg blåbär

½ kg odon

300-400 g (4-5 dl) socker

1 krm natriumbensoat per liter saft


Gör så här:

Skölj bären om det är nödvändigt och låt dem rinna av.

Varva bär och socker i silduken.

Koka upp 2 liter vatten i konserveringskitteln.

Sätt ner silställningen med bunke i kitteln.

Lägg på locket.

Täpp till hålet på locket med en kork.

Ånga kraftigt tills bären ser utsaftade ut, ca 30-45 minuter.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.

Häll upp saften på varma flaskor.

Korka.




Av Maria - 11 maj 2016 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 torkad anchochili

1 tsk senap

1 msk tomatpuré

1 äggula

1½ dl rapsolja

½ citron


Gör så här:

Koka chilin mjuk i saltat vatten.

Ta upp den och spara kokvattnet.

Dela chilin och skrapa bort kärnorna.

Mixa den med senap, tomatpuré och lite av kokvattnet till en tjock puré.

Vispa ner äggulan och häll sedan droppvis i oljan under vispning till en tjock majonnäs.

Smaksätt med pressad citron och salt.

Av Maria - 11 maj 2016 12:15

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

100 g blockchoklad

150 g margarin eller smör

2 dl socker

4 ägg

Rivet skal av ½ citron

50 g finhackad mandel

2½ dl (150 g) vetemjöl


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Smält den hackade blockchokladen i vattenbad över svag värme eller i 125 graders ugnsvärme.

Rör matfett och sockret pösigt, tillsätt chokladen och äggulorna, en i taget, citronskalet, mandeln och mjölet.

Vänd till sist ner de hårt vispade vitorna.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 1 timme.

Av Maria - 11 maj 2016 10:15

Ingredienser:

2 msk rörsocker strö

2 msk flingsalt

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 krm cayennepeppar

3 krm mald spiskummin

1 msk vitlökspulver


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards