Alla inlägg under maj 2016
2002 Pingstdagen (Söndag)
Matkalendern: Gratinerad pestofylld kycklingfilé
Ingredienser:
4 apelsiner
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 apelsinskal rivet
2 finhackade röda chilifrukter
Gör så här:
Blanda alla ingredieser till marinaden.
Lägg köttet i dubbla plastpåsar som skall marineras och lägg därefter i marinaden och låt marinera minst 30 minuter.
Passar bland annat till griskött.
Mängd: 1 glas
Ingredienser:
Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker
2 dl tonic water
½ lime, färskpressad saft
1 enkel espresso
Limeskivor
Basilikablad
Iskuber
Gör så här:
Koka ihop sockerlagen så att sockret smälter.
Låt svalna.
Lägg iskuber, basilikablad och limeskivor i ett glas.
Häll på 2 msk sockerlag och limejuice.
Sedan tonic water till 2/3 av glaset.
Toppa med en enkel espresso.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chili
2 äggulor
2 msk dijonsenap
1 msk färskpressad limesaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl olja
1 dl olivolja
Gör så här:
Skala och riv vitlöken.
Dela och kärna ur och finhacka chilin.
Blanda vitlök, chili, äggulor, senap, limesaft, salt och peppar.
Vispa i oljan och ½-1 msk vatten droppvis under kraftig vispning.
Servera aiolin till allt grillat kött.
Ingredienser:
1 kg rabarber
½-1 dl vatten
500-800 g (6-9 dl) socker
(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Skölj och skala rabarbern.
Skär den i mindre bitar.
Lägg rabarbern i en syltgryta och häll på vattnet.
Låt koka ca 10 minuter.
Tillsätt sockret och låt sylten koka ca 10 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt)
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
1975 Pingstdagen (Söndag):
Köksalmanack: Varmrökt fisk på enrisbädd, kokt potatis, dillsmör, gurka och tomater: Värm varmrökt fisk, t.ex sik, forell, makrill, böcklingm, på en bädd av enris i ugnen 225 grader, 10-15 minuter.
Gräddfilsformage.
1981 (Måndag):
Köksalmanack: Stekt lever med bacon och lökäppelfräs och potatismos: Fräs 2 hackade lökar och 2 äpplen i tärningar mjuka i litet matfett. Krydda med salt, peppar och litet basilika.
Färsk frukt.
1986 Pingstdagen (Söndag):
Köksalmanack: Lunch: Bondomelett, sallad.
Middag: TV-kyckling, ris, sallad: Bryn 1 styckad kyckling i smör och paprikapulver. Lägg på lock och låt fågeln bräsera i eget spad på svag värme ca 25 minuter. Vispa ihop 1 burk creme fraiche, 2 dl riven ost, 2 tsk fransk senap och 1 dl vitt vin och slå i grytan. Koka upp och servera med klippt persilja.
Fikon med mandelmassegrädde.
1987 (Måndag):
Köksalmanack: Ugnspannkaka med fläsk, sallad med lingonsylt.
Kaffe och glassbakelser.
1992 (Måndag):
Köksalmanack: Risotto på kyckling- och kasslerrest, paprika och finstrimlad vitkål.
Chokladkräm med gräddmjölk.
1997 Pingstdagen (Söndag):
Köksalmanack: Lunch: Skivad melon och papaya, currydoftad banan, skinka i tunna skivor och gott bröd.
Middag: Laxfylld fiskmousse.
Chokladglaserad fruk- och mandeltårta.
2001 (Fredag):
Köksalmanack: Parisare med rå äggula eller stekt ägg, sallad med gurka och tomat.
Glass med ljummen äppelkompott.
2002 Pingstafton (Lördag)
Matkalendern: Pingstbuffé: Paté med skaldjur, Sillbiffar, Matjespaj
2009 (Måndag):
Köksalmanack: Stekt sill, mycket lök, potatis och tomatsallad.
Kaneläpplen, vispad grädde: Skala, kärna ur och skiva 3-4 äpplen. Fräs dem mjuka i 2 msk smör, 2 msk socker och 1 tsk kanel.
2014 (Söndag):
Köksalmanack: Lägg sejfiléer i foliepaket med rikligt med kryddgrönt, lite salt och en klick smör. Ugnsbaka ca 15 minuter i 175 grader. Potatisgratäng och gröna bönor till.
Yoghurtglass: Vispa 2 äggulor, ½ dl flor- och 1 tsk vaniljsocker. Rör i 1 dl sylt, 1 dl vispad grädde och 2 dl yoghurt. Täck och frys. Låt mjunkna i kylskåp före servering.
Ingredienser:
2 msk gula senapsfrön
1 msk örtsalt
2 msk fänkål
1 msk timjan
1 msk hel kummin
2 msk farinsocker
2 msk flingsalt
Gör så här:
Stöt alla ingredienser, utom farinsocker och flingsalt, grovt i en mortel.
Tillsätt sedan socker och salt.
Antal: 9 stycken
Ugn: 175 grader, 18 minuter
Ingredienser:
2 färska filodegsark
Smör till muffinsplåten
2 dl färska bär, tex blåbär och hallon
1 msk florsocker
Muffinssmet:
1½ dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
100 g smör, rumsvarmt
Gör så här:
Rör ihop alla torra ingredienser till muffinssmeten.
Tillsätt ägg och smör och rör till en jämn smet.
Skär varje filodegsark i 12 fyrkanter.
Lägg 2 bitar (totalt 18 st används) per muffins i en smord muffinsplåt.
Skeda smeten i "filodegsformarna".
Tryck ner bär i smeten och grädda mitt i ugnen ca 18 minuter.
Pudra över florsocker vid garnering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|