Alla inlägg under maj 2016
Måndag:
Mandelfisk:
Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.
Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.
Ca 25 minuter i 225 grader.
Kokt potatis och gröna ärter till.
Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.
Tisdag:
Morotssoppa och croissanter med smör och ost.
Apelsinris:
Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.
Onsdag:
Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Frittata:
Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.
Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.
Stek på svag värme tills äggen stelnat.
Riv lagrad ost över.
Sallad till.
Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.
Fredag:
Nachogratäng:
Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.
Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.
Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.
Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.
Servera med nachochips, salsa och grönsallad.
Plättbakelser:
5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.
Lördag:
Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.
Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.
Smaka av med soja och röd curry.
Jasminris till.
Smält 2 dl strösocker i en panna.
Rör ner 2 dl grovhackade nötter.
Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.
Söndag:
Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.
Pannacotta med rårörda blåbär.
Måndag:
Halstrad torsk med rom- & gräslökssås
Tisdag:
Rotfruktscurry med tomat & vita bönor
Onsdag:
Köttbullar med stuvade makaroner
Torsdag:
Måndag:
Italiensk kasslergratäng med ris
Tisdag:
Pannbiff med stekt potatis och gräddsås
Onsdag:
Nuggets, ris och sås
Torsdag:
Fiskgratäng
Fredag:
Kyckling, ris och tzatziki
Lördag:
Biff med potatiskaka och sås
Söndag:
Köttgryta med potatis
2001 (Tisdag)
Matkalendern: Gröna kåldolmar
2002 (Onsdag)
Matkalendern: Fiskgryta
2003 (Torsdag)
Matkalendern: Blommig falukorv
2004 (Lördag)
Matkalendern: Torskbiff på potatis- och grönsaksbädd
2005 (Söndag)
Matkalendern: Biff med kapris. Servera med klyftpotatis.
2008 (Torsdag)
Matkalendern: Fritata med paprika
2014 (Torsdag)
Köksalmanack: Kyckling- och chorizogryta, ris och sallad. Kaffe och en bit choklad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Köttfärssås:
ca 500 g nötfärs
1 msk olja
Salt
Peppar
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta
1½ dl vispgrädde
1 dl vatten
1 dl mjölk
½ msk majsstärkelse
4 portioner penne rigate
Sallad:
2 plommontomater
1 rödlök
1 hjärtsallad
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk olivolja
Gör så här:
Sätt på en kastrull med pastavatten.
Köttfärssås:
Bryn färsen i olja i en stekpanna.
Krydda med salt, peppar, timjan och pressa i vitlök.
Blanda grädde, vatten, mjölk och majsstärkelse och rör ner i färsen.
Låt sjuda några minuter under omrörning.
Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen.
Sallad:
Skär tomaterna i klyftor.
Skala och skiva löken.
Ansa och skär salladen i bitar.
Blanda alla grönsaker.
Ringla över vinäger och olivolja och krydda med salt och peppar.
Servera pastan med såsen och salladen.
Ingredienser:
3 msk rörsocker
2 msk flingsalt
2 msk riven mörk choklad
3 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
3 msk mald kummin
2 msk chilipulver
1 msk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser i en burk.
Gnid in det kött som skall grillas med rubben och låt stå minst 10 minuter innan det skall grillas.
Rubben passar till kyckling, biff, kotletter och revben.
Går även att smaksätta tex chili con carne, gulaschsoppa och köttgrytor med den.
Antal: till ca 1 kg fisk (t.ex. lax eller tonfisk)
Ingredienser:
½ dl farinsocker
½ dl kinesisk soja
½ dl vatten
½ dl olja
1 riven vitlöksklyfta
Rivet skal av ½ citron
½ tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg fisken i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att fisken täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden fisken marineras.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|