Alla inlägg under maj 2016

Av Maria - 9 maj 2016 16:45

Måndag:

Mandelfisk: 

Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.

Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.

Ca 25 minuter i 225 grader.

Kokt potatis och gröna ärter till.

Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.


Tisdag:

Morotssoppa och croissanter med smör och ost.


Apelsinris: 

Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.


Onsdag:

Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Frittata: 

Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.

Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.

Stek på svag värme tills äggen stelnat.

Riv lagrad ost över.

Sallad till.


Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.


Fredag:

Nachogratäng: 

Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.

Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.

Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.

Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.

Servera med nachochips, salsa och grönsallad.


Plättbakelser: 

5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.


Lördag:

Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.

Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.

Smaka av med soja och röd curry.

Jasminris till.


Smält 2 dl strösocker i en panna.

Rör ner 2 dl grovhackade nötter.

Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.


Söndag:

Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.

Pannacotta med rårörda blåbär.

Av Maria - 9 maj 2016 13:15

Måndag:

Italiensk kasslergratäng med ris


Tisdag:

Pannbiff med stekt potatis och gräddsås


Onsdag:

Nuggets, ris och sås


Torsdag:

Fiskgratäng


Fredag:

Kyckling, ris och tzatziki


Lördag:

Biff med potatiskaka och sås


Söndag:

Köttgryta med potatis

Av Maria - 8 maj 2016 17:45

2001 (Tisdag)

Matkalendern: Gröna kåldolmar


2002 (Onsdag)

Matkalendern: Fiskgryta

 

2003 (Torsdag)

Matkalendern: Blommig falukorv


2004 (Lördag)

Matkalendern: Torskbiff på potatis- och grönsaksbädd


2005 (Söndag)

Matkalendern: Biff med kapris. Servera med klyftpotatis.

 

2008 (Torsdag)

Matkalendern: Fritata med paprika


2014 (Torsdag)

Köksalmanack: Kyckling- och chorizogryta, ris och sallad. Kaffe och en bit choklad.


Av Maria - 8 maj 2016 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g matjesill
70 g morötter
0.4 st rotselleri
2 st rödlök
2 msk smör, mat & bak
900 g fast potatis
1 krm malen vitpeppar
0.4 st krukor färsk dill
 
Gör så här:
Skär matjessillen i mindre bitar om du köpt hela filéer.
Skala morot och selleri och strimla dem fint.
Skala och hacka rödlöken.
Hetta upp en stekpanna på grillen.
Lägg i smöret och låt det få färg.
Lägg i alla ingredienser i pannan och låt dem fräsa runt lite.
Vrid över några varv med vitpepparkvarnen och garnera med dillen.





Av Maria - 8 maj 2016 15:53

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
Köttfärssås:

ca 500 g nötfärs

1 msk olja

Salt

Peppar

1 tsk timjan

1 vitlöksklyfta

1½ dl vispgrädde

1 dl vatten

1 dl mjölk

½ msk majsstärkelse


4 portioner penne rigate


Sallad:

2 plommontomater

1 rödlök

1 hjärtsallad

2 tsk vitvinsvinäger

2 tsk olivolja


Gör så här:

Sätt på en kastrull med pastavatten.


Köttfärssås:
Bryn färsen i olja i en stekpanna.

Krydda med salt, peppar, timjan och pressa i vitlök.

Blanda grädde, vatten, mjölk och majsstärkelse och rör ner i färsen.

Låt sjuda några minuter under omrörning.


Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen.


Sallad:

Skär tomaterna i klyftor.

Skala och skiva löken.

Ansa och skär salladen i bitar.

Blanda alla grönsaker.

Ringla över vinäger och olivolja och krydda med salt och peppar.


Servera pastan med såsen och salladen.

Av Maria - 8 maj 2016 10:00

Ingredienser:

3 msk rörsocker

2 msk flingsalt

2 msk riven mörk choklad

3 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

3 msk mald kummin

2 msk chilipulver

1 msk mald svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser i en burk.
Gnid in det kött som skall grillas med rubben och låt stå minst 10 minuter innan det skall grillas.
Rubben passar till kyckling, biff, kotletter och revben.
Går även att smaksätta tex chili con carne, gulaschsoppa och köttgrytor med den. 

Av Maria - 8 maj 2016 09:45

Antal: till ca 1 kg fisk (t.ex. lax eller tonfisk)

Ingredienser:
½ dl farinsocker
½ dl kinesisk soja
½ dl vatten
½ dl olja
1 riven vitlöksklyfta
Rivet skal av ½ citron
½ tsk mald svartpeppar

Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg fisken i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att fisken täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden fisken marineras.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards