Alla inlägg under maj 2016

Av Maria - 23 maj 2016 17:15

Måndag:

Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen. Grädda i 225 grader, ca 50 minuter. Servera ev. med knaperstekt bacon.


Tisdag:

Fisk i folie: Skiva en purjolök och hacka 4 tomater. Fördela torskfilé, 100-125 g per person på fyra folieark. Fyll på med purjolök, tomat och fördela 4 msk hackad basilika. Blanda samman 3 msk smör med salt och citronpeppar. Klicka det över fisken. Tillaga i ugn, 225 grader, ca 20 minuter. Servera med pressad potatis.


Onsdag:

Röda soppan: Koka 500 g hela tomater under ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Puréa dem sedan genom en sil. Fräs 1 msk av vadera smör och mjöl i en kastrull. Späd med 5 dl mjölk, lite i taget och koka under omrörning några minuter. Rör i tomatpurén. Koka upp och smaka av med salt, peppar, en gnutta socker  och lite riven muskot.


Torsdag:

Pasta med kassler: Koka 4 portioner pasta och tina 2 dl gröna ärter. Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar. Börja med att fräsa lök och morötter i lite smör i en panna, tillsätt paprika och kassler. Låt allt steka några minuter. Blanda ner 2 msk chilisås i pastan. Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.


Fredag:

Tunnbrödsrulle med kalkon.


Lördag:

Parmesanpaj.


Söndag:

Strimlad skinkschnitzel med ananas: Strimla och bryn 400 g skinkschnitzel och 1 gul lök i 1 klick smör. Krydda med 1 tsk salt, 1 krm parpikapulver, 1 krm ingefära och lite svartpeppar. Blanda i 1 liten (200 g) bruk ananasbitar med naturell juice. Späd med 2 dl köttbuljong ohc låt allt puttra ihop under lock ca 30 minuter. Rör sist i 1 dl créme fraiche blandad med 1 msk vetemjöl, koka ett par minuter. Servera med kokt ris och strimlad kinakål.

Av Maria - 23 maj 2016 16:45

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endive.

Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.

Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.

Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.

Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.

Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.

Glace au four: Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon. Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk skocker. Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.

Päronhalvor med varm chokladsås.

Av Maria - 23 maj 2016 13:30

Måndag:

Kinesisk korv med ris


Tisdag:

Kålpudding med sås och kokt potatis


Onsdag:

Fiskpanett, kall sås och potatis/ris


Torsdag:

Gulaschsoppa


Fredag:
Kasslergryta med pasta


Lördag:

Hemmagjord pizza


Söndag:

Lax med dillstuvad potatis

Av Maria - 22 maj 2016 18:00

Ingredienser:

1 fänkål

1 knippa rädisor

1 citron

1½ dl majonnäs

Salt

Peppar


Gör så här:

Ansa och skiva fänkålen och rädisor tunt.
Ta till vara den gröna "dillen" på fänkålen.
Tvätta citronen, riv av skalet och pressa ur juicen.
Smaksätt majonnäsen med citronskal och juice, salt och peppar.
Blanda grönsakerna och "dillen" med majonnäsen.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera fänkålsslawen t.ex till grillad entrecôte.

Av Maria - 22 maj 2016 17:00

Ingredienser:

2 msk rosmarin

1 msk persilja

3 msk vitlökspulver

3 msk lökpulver

1 msk chiliflakes

1 msk svartpeppar från kvarn

1 msk farinsocker

3 msk flingsalt


Gör så här:

Blanda alla ingredienser.

Av Maria - 22 maj 2016 17:00


Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 150-175 grader, 1 timme


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

2½ dl socker

3 ägg

4 dl (240 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk nejlikor

1 tsk ingefära

2 dl gräddfil eller grädde

3 msk finhackde apelsinskal

10-15 hackade mandlar


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt äggen ett i taget.

Blanda i de torra ingredienserna och rör ner vätskan, apelsinskalen och mandeln.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.

Grädda kakan i 150-175 graders ugnsvärme i 1 timme.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards