Alla inlägg under november 2020

Av Maria - 16 november 2020 10:45

Måndag:

Pasta cabonara:

Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.


Knäckiga sesamkex.


Tisdag:

Karibisk kyckling:

Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.

Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.

Låt allt bli varmt.

Servera med basmatiris och limeklyftor.


Avokadokräm:

Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.

Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.


Onsdag:

Kinesisk karré:

Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.

Servera med ris, sötsur sås och ananas.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Bästa linssoppankryddigt knäckebröd med krämig getost.


Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.

Ät med kall blåbärskräm.


Fredag:

Fyllda paprikor:

Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.

Gratinera med riven ost i 225 grader.

Sallad och guacamole till.


Mandelkaka:

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.

Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.

Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.

Sylt och grädde till.


Lördag:

Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.


Ugnsbakade fikon:

Kryssa toppen och ringla honung över.

Baka 10 minuter i 200 grader.



Servera med marsipankräm:

mascarpone rörd med riven mandelmassa.


Söndag:

Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.


Crème caramel.

Av Maria - 16 november 2020 09:00

Måndag:

Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:

Skär korven nästan rakt igenom på längden.

Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.


Fruktkompott.


Tisdag:

Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.


Semlor.


Onsdag:

Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.


Färsk frukt.


Torsdag:

Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.


Chokladkräm.


Fredag:

Chili con carne, bröd och sallad.


Apelsinsallad med grovkrossade nötter.


Lördag:

Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.


Brulépudding, halvfabrikat.


Söndag:

Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.


Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde


Av Maria - 16 november 2020 07:15

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.


Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.


Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.


Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.


Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.


Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.


Glace au four:

Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.

Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.

Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.


Päronhalvor med varm chokladsås.

Av Maria - 15 november 2020 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.

Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.

Häll blandningen över kycklingen.

Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.

Av Maria - 15 november 2020 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liten zucchini
1 liten röd lök
7-8 champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 kvistar rosmarin
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar

 

Gör så här:
Skölj och skiva zucchinin i ganska tunna halvmånar.

Skiva även champinjonerna och rödlöken.

Finhacka vitlöken.

Hetta upp oljan i en stekpanna.

Stek svampen på medelstark värme en stund, tillsätt sedan resten av grönsakerna.

Stek i någon minut.

Repa bladen från rosmarinkvistarna och finhacka dem.

Blanda ner rosmarinen tillsammans med balsamvinägern.

Krydda med salt och peppar.

Av Maria - 15 november 2020 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
400 g fiskfilé, t ex sej eller lax
1 stor purjolök
schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 krm vitpeppar
2 burkar passerade tomater, à 400 g
1 dl vitt matlagningsvin
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk strösocker
½ tsk salt
1 dl hackad dill

 

Gör så här:
Skär fisken i bitar.

Strimla purjolöken.

Skala och hacka löken och vitlöken.

Fräs purjolök, lök och vitlök i smör i en kastrull.

Rör i peppar, tomater, vin, grädde och buljongtärningar.

Låt koka några minuter.

Lägg i fisken och låt soppan koka på svag värme 2-3 min.

Smaksätt med socker och salt.

Strö dillen över.

Av Maria - 15 november 2020 09:15

Antal: 15 stycken

Jäsning: ca 45 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
1 msk kummin
1 dl rågkross
4 dl rågsikt
ca 5-6 dl vetemjöl
ev uppvispat ägg till pensling

 

Gör så här:
Börja med att skolla rågkrosset.

Låt svälla under lock en stund, häll sedan bort ev överflödigt vatten.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Smula jästen i en skål.

Häll mjölkblandningen över och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, sirap och kummin.

Tillsätt sedan rågkross, rågsikt och vetemjöl.

Arbeta degen i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

Degen ska vara kladdig.

Låt jäsa ca 45 min under bakduk.


Ta upp degen på mjölat bakbord.

Knåda degen en stund, dela den sedan i ca 15 bitar.

Forma bitarna till runda bullar och låt dem jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.


Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över lite rågkross som pynt.

Grädda dem mitt i ugnen ca 10-12 min, i 225 grader.

Lägg bullarna på galler med bakduk över tills de svalnat.

Av Maria - 15 november 2020 08:45

Antal: 4 glas


Ingredienser:

3 1/2 dl vaniljyoghurt
2 små bananer
150 g halvtinade hallon
150 g halvtinade jordgubbar
10-15 blad färsk mynta

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en blender eller använd en stavmixer.

Smaka eventuellt av med lite socker.

Servera i kalla glas.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards