Alla inlägg under november 2020
Måndag:
Pasta cabonara:
Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.
Knäckiga sesamkex.
Tisdag:
Karibisk kyckling:
Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.
Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.
Låt allt bli varmt.
Servera med basmatiris och limeklyftor.
Avokadokräm:
Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.
Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.
Onsdag:
Kinesisk karré:
Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.
Servera med ris, sötsur sås och ananas.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Bästa linssoppan, kryddigt knäckebröd med krämig getost.
Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.
Ät med kall blåbärskräm.
Fredag:
Fyllda paprikor:
Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.
Gratinera med riven ost i 225 grader.
Sallad och guacamole till.
Mandelkaka:
Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.
Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.
Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.
Sylt och grädde till.
Lördag:
Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.
Ugnsbakade fikon:
Kryssa toppen och ringla honung över.
Baka 10 minuter i 200 grader.
Servera med marsipankräm:
mascarpone rörd med riven mandelmassa.
Söndag:
Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.
Crème caramel.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Chokladkräm.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.
Risi frutti
Tisdag:
Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.
Fruktyoghurt.
Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.
Lätt ostkaka, hallonsylt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.
Färsk frukt.
Fredag:
Fiskgryta med morötter, saffran.
Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.
Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.
Glace au four:
Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.
Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.
Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Söndag:
Kyckling med ris och curry.
Päronhalvor med varm chokladsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.
Häll blandningen över kycklingen.
Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liten zucchini
1 liten röd lök
7-8 champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 kvistar rosmarin
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
Gör så här:
Skölj och skiva zucchinin i ganska tunna halvmånar.
Skiva även champinjonerna och rödlöken.
Finhacka vitlöken.
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Stek svampen på medelstark värme en stund, tillsätt sedan resten av grönsakerna.
Stek i någon minut.
Repa bladen från rosmarinkvistarna och finhacka dem.
Blanda ner rosmarinen tillsammans med balsamvinägern.
Krydda med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g fiskfilé, t ex sej eller lax
1 stor purjolök
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 krm vitpeppar
2 burkar passerade tomater, à 400 g
1 dl vitt matlagningsvin
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk strösocker
½ tsk salt
1 dl hackad dill
Gör så här:
Skär fisken i bitar.
Strimla purjolöken.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Fräs purjolök, lök och vitlök i smör i en kastrull.
Rör i peppar, tomater, vin, grädde och buljongtärningar.
Låt koka några minuter.
Lägg i fisken och låt soppan koka på svag värme 2-3 min.
Smaksätt med socker och salt.
Strö dillen över.
Antal: 15 stycken
Jäsning: ca 45 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
1 msk kummin
1 dl rågkross
4 dl rågsikt
ca 5-6 dl vetemjöl
ev uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
Börja med att skolla rågkrosset.
Låt svälla under lock en stund, häll sedan bort ev överflödigt vatten.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en skål.
Häll mjölkblandningen över och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, sirap och kummin.
Tillsätt sedan rågkross, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Degen ska vara kladdig.
Låt jäsa ca 45 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda degen en stund, dela den sedan i ca 15 bitar.
Forma bitarna till runda bullar och låt dem jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över lite rågkross som pynt.
Grädda dem mitt i ugnen ca 10-12 min, i 225 grader.
Lägg bullarna på galler med bakduk över tills de svalnat.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
3 1/2 dl vaniljyoghurt
2 små bananer
150 g halvtinade hallon
150 g halvtinade jordgubbar
10-15 blad färsk mynta
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en blender eller använd en stavmixer.
Smaka eventuellt av med lite socker.
Servera i kalla glas.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|