Alla inlägg under november 2020
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 msk anis (hel)
1½ dl ljus sirap
½ dl glykossirap
2 dl rörsocker (strö)
Gör så här:
Häll grädde och anis i en kastrull och sjud under lock på svag värme i 10 minuter.
Sila bort anisfröna och häll tillbaka grädden i kastrullen.
Tillsätt sirap, glykossirap och socker och koka utan lock i minst 10 minuter.
Mät med termometer 125 grader eller gör kulprov: häll lite smet i ett glas med kallt vatten.
Kolan är färdig när det går att rulla smeten till en liten kula.
Häll upp i en bakpappersklädd form ca 12 x 20 cm.
Låt stelna.
Skär i bitar och slå in i papper.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 kg potatis av mjölig sort
250 g fryst bladspenat
1 rejäl klick smör
ca 2 dl mjölk
salt, nymalen svartpeppar och muskot
600 g vit fisk
2 dl crème fraiche
skal och saft av en halv citron (klyfta och spara den andra halvan)
½ dl dill, färsk eller fryst
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skala och koka potatisen.
Klicka i smör, krydda med salt och peppar och mosa ihop med mjölken till ett mos.
Blanda i muskotnöt och den tinade spenaten.
Lägg fisken på rad i mitten i en ugnsfast form.
Salta.
Klicka eller spritsa moset runt fisken.
Blanda crème fraiche med rivet citronskal, citronsaft, dill, salt och peppar.
Bred såsen över fisken. Lägg citronklyftorna ovanpå såsen.
Gratinera fisken mitt i ugnen, ca 30 minuter, tills fisken är genomstekt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
1 paket gnocci (500 g)
500 g passerade tomater
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1/2 zucchini
1 msk tomatpuré
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1/2 msk socker
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
1 tsk timjan
1 tsk oregano
125 g mozzarella skuren i småbitar
2 dl riven ost (gärna parmesan)
Gör så här:
Finhacka löken och vitlöken.
Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken i oljan, utan att den tar färg.
Tillsätt tomater, tomatpurén, buljongtärningen, örterna, salt, peppar och socker.
Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i minst 10 minuter.
Tärna morötterna och zucchinin under tiden tomatsåsen kokar.
Tillsätt sedan grönsakerna och låt allt koka 5-7 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten.
Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form.
Fördela gnoccin över såsen och häll sedan den resterande såsen över gnoccin.
Strö över mozzarellan och den rivna osten.
Gratinera i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Servera en sallad till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner fullkornscouscous
150 g blomkålsbuketter
150 g broccolibuketter
1/2 gurka
1 citron
salt och peppar
1 msk olivolja
4 portionsbitar lax
1 msk smör eller margarin
2 msk hackad dill
2 dl matyoghurt
salt och peppar
Gör så här:
Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningarna.
Skölj och skär blomkålen och broccolin i buketter och koka sedan i lättsaltat vatten.
Skala, kärna ur och tärna gurkan.
Tvätta och riv av skalet från citronen och pressa ur juicen.
Blanda couscous med citronskal och olivolja, smaka av med citronjuice, salt och peppar.
Blanda ner blomkålen, broccolin och gurkan.
Stek laxen i matfettet 3-4 minuter på varje sida.
Blanda dill och yoghurt, smaksätt med salt och peppar.
Servera laxen med couscousen och yoghurtsåsen.
Antal: 12 stycken
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
100 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 150 g finskuren rabarber
1 msk socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa smör och socker fluffigt.
Vispa i ett ägg i taget.
Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Klicka i smeten i muffinsformar.
Blanda rabarbern med 1 msk socker och tryck ner några bitar i varje form.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g blandfärs
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1+2 msk smör
2 msk ströbröd
3/4 dl mjölk
1 ägg
1 1/2 dl finriven parmesanost
1/2 kruka basilika
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla i ca 10 min.
Skala och finhacka löken och vitlöken.
Fräs den mjuk i 1 msk smör.
Låt svalna.
Rör ner löken och ägget i smeten.
Riv parmesanosten och finhacka basilikan och rör ner det tillsammans med köttfärsen.
Krydda med salt och peppar.
Rulla smeten till små köttbullar.
Lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
Stek köttbullarna i omgångar på medelvärme i 2 msk smör ca 5 min.
Skaka pappan ofta så att bullarna förblir runda.
Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.
Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.
Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.
Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka:
Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten:
Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.
En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Måndag:
Rårakor med bacon:
Skala och grovriv 4-6 potatisar.
Blanda det rivna med salt och peppar.
Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.
Håll det varmt.
Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.
Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.
Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.
Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.
Tisdag:
Onsdag:
Kotletter med äppelfräs:
Skala och skiva 1 gul lök.
Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.
Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.
Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.
Salta och peppra.
Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.
Torsdag:
Dillströmming:
Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.
Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.
Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.
Servera med kokt potatis och råkostsallad.
Fredag:
Pasta med gorgonzolasås:
Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.
Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.
Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.
Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.
Häll såsen över den nykokta pastan.
Servera eventuellt med riven parmesanost.
Lördag:
Kycklingspett med jordnötssås.
Söndag:
Kalkongryta med ingefära:
Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.
Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.
Strö över 2 msk maizena.
Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.
Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.
Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.
Koka under lock ca 8-10 minuter.
Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.
Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.
Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|