Direktlänk till inlägg 22 januari 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 stor lök, grovt hackad
6 vitlöksklyftor, grovt hackade
50 g ingefära, grovhackad
½ dl vatten
2 tsk hel kummin
1 tsk fänkålsfrön
1 kanelstång
1 tsk chiliflakes
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk strösocker
400g kan hackade tomater
600 g benfria kycklinglår eller bröst
2 1/2 dl kycklingbuljong
150-200 g haricot verts (jag använde frysta - halvtinade)
färsk hackad koriander
(jag toppade även grytan med en strimlad snackpaprika)
Gör så här:
Mixa lök, vitlök och ingefära tillsammans med vattnet till en pasta.
Använd gärna stavmixer, men det går säkert lika bra att riva alla grönsakerna på ett rivjärn.
Hetta upp olja i en stor gryta på medelvärme.
Lägg i kummin, fänkålsfrön, kanel och chiliflakes och fräs dem i ca 30 sekunder tills kryddorna börjar dofta.
Tillsätt lökpastan och stek tills vattnet avdunstar och löken blivit gyllengul, ca 5 minuter.
Rör i garam masala, gurkmeja samt socker och låt puttra 30 sekunder innan du tillsätter tomaterna.
Låt sedan allt småkoka på medelvärme i 10-15 minuter utan lock tills tomaterna reducerats och fått en mörkare färg.
Skär kycklinglåren i 3x3 cm stora bitar och lägg i grytan när tomaterna har tjocknat till en pasta.
Koka i 5 minuter och häll sedan över kycklingbuljong och lägg i bönorna.
Sjud i ytterligare 8-10 minuter utan lock tills kycklingen är helt färdig.
Smaka av och tillsätt mer kryddor om så behövs.
Strö över färsk hackad koriander.
Måndag: Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad. Skär korven nästan rakt igenom på längden. Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple. Fruktkompott. Tisdag: Spenatsoppa på både lät...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Färgglad gryta med vitlöksyoghurt: Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar. Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja. Rör i grytan så grönsakerna in...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|