Direktlänk till inlägg 3 december 2022

Lussedeg (Lussekatter & lussebullar)

Av Maria - 3 december 2022 11:15

Jäsning: 35 minuter

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
Lussedeg - till två degar:

2 paket jäst för söta degar
200 gr smör
5 dl mjölk

2, 5 dl kesella vanilj

3 paket saffran

3 dl socker
1 ägg

2 l vetemjöl
 


Lussekatter:
1 ägg till pensling
gojibär eller russin till garnering


Lussebullar:

100 gr smör
1 halv burk kardemumma

Till garnering:
1 ägg,
pärlsocker
hackade hasselnötter

 

Gör så här:

Lussedeg:
Smält 300 gr smör i en kastrull och fyll på med mjölk och kesellan, låt detta svalna till 37 grader.

Stöt saffran med lite socker och blanda i smör och mjölkblandningen.

Smula ner två paket jäst i en rejäl bunke.

Häll i vätskan i bunken och se till så jästen löser sig, tillsätt sedan 3 dl socker, 1 ägg och rör om igen. Tillsätt sedan mjölet lite i sänder och arbeta ihop till en deg, för hand eller med hushållsmaskin.

När degen är smidig, dela den då i två delar och lägg i varsin bunke och låt jäsa i 35 minuter under duk.

 

Lussekatter:

Dela degen i små delar och rulla ut till små korvar, rulla in ändarna och lägg lussekatterna på en plåt. Pensla med ägg och tryck ner ett gojibär i varje ände.

Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.

 

Lussebullar:
Dela degen i fyra delar.

Kavla sedan ut de fyra delarna tunt, bred smör över hela degen och krydda med kardemumma över. 

Vik sedan dubbel och kavla igen.

Skär 3 cm remsor och snurra ihop varje remsa till en bulle.

Pensla bullarna med ägg och strö över hackade hasselnötter och pärlsocker.

Grädda i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.

Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards