Direktlänk till inlägg 3 december 2022
Jäsning: 35 minuter
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
Lussedeg - till två degar:
2 paket jäst för söta degar
200 gr smör
5 dl mjölk
2, 5 dl kesella vanilj
3 paket saffran
3 dl socker
1 ägg
2 l vetemjöl
Lussekatter:
1 ägg till pensling
gojibär eller russin till garnering
Lussebullar:
100 gr smör
1 halv burk kardemumma
Till garnering:
1 ägg,
pärlsocker
hackade hasselnötter
Gör så här:
Lussedeg:
Smält 300 gr smör i en kastrull och fyll på med mjölk och kesellan, låt detta svalna till 37 grader.
Stöt saffran med lite socker och blanda i smör och mjölkblandningen.
Smula ner två paket jäst i en rejäl bunke.
Häll i vätskan i bunken och se till så jästen löser sig, tillsätt sedan 3 dl socker, 1 ägg och rör om igen. Tillsätt sedan mjölet lite i sänder och arbeta ihop till en deg, för hand eller med hushållsmaskin.
När degen är smidig, dela den då i två delar och lägg i varsin bunke och låt jäsa i 35 minuter under duk.
Lussekatter:
Dela degen i små delar och rulla ut till små korvar, rulla in ändarna och lägg lussekatterna på en plåt. Pensla med ägg och tryck ner ett gojibär i varje ände.
Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.
Lussebullar:
Dela degen i fyra delar.
Kavla sedan ut de fyra delarna tunt, bred smör över hela degen och krydda med kardemumma över.
Vik sedan dubbel och kavla igen.
Skär 3 cm remsor och snurra ihop varje remsa till en bulle.
Pensla bullarna med ägg och strö över hackade hasselnötter och pärlsocker.
Grädda i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|