Direktlänk till inlägg 26 december 2012
Ugn: 130 grader, innetemperatur 57 grader
Ingredienser:
HELSTEKT ROSTASFILÉ:
800 g rostasfilé
4 st vitlöksklyftor
Färsk timjan
Smör/olja
FRITERAT POTATISSKAL:
1 kg fast potatis
1 l frityrolja
Salt
HELKOKTA MORÖTTER:
4 st knippemorötter
25 g smör
2 msk citronsaft
Gräslök
MAJONNÄS:
4 st äggulor
6 dl matolja
1 st vitlök
1 st citron
1 kruka timjan
1 kruka dragon
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
Salt/peppar
Gör så här:
Rostasfilé:
Sätt ugnen på 130 grader.
Salta och peppra hela rostasfilén.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet runt om tills det får en fin färg.
På slutet läggs smör, timjan och vitlök i och öses över köttet.
Lägg filén i en ugnsfast form och häll över stekskyn.
In med köttet i ugnen tills det nått en innertempratur på 57 grader.
Ta då ut det och låt vila i öppen folie ca 15-20 minuter.
Rostad vitlöks- och citronmajonäs:
Dela en hel vitlök och stek i smör med skal och allt på.
Efter ett tag kommer klyftorna komma ut av sig själva.
Mortla dem då med rivet citronzest och häll över i en skål.
Separera äggulor och vispa dom lite lätt.
Blanda äggulorna med vitlöksmixen samt lite citronsaft och strila över oljan under kraftig vispning tills det blir en majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Örtmajonnäs:
Separera äggulor och vispa dom lite lätt tillsammans med vinäger och dijonsenap.
Mixa oljan med örterna i en blender.
Strila sedan ner örtoljan i äggulorna under kraftig vispning tills det blir en majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Morötterna:
Skölj morötterna väl och koka dem i saltat vatten i ca 15-20 min.
Lägg morötterna på en skärbräda och använd en fin kniv till att försiktigt ta loss skalet.
Lägg morötterna i en form och ringla på skirat smör med en aning citronsaft i.
Toppa med finhackad gräslök och salt.
Friterad potatis:
Hetta upp frityrolja i en kastrull.
Skär bort grova potatisskal från potatisen och lägg i en bunke med vatten och lite vinäger.
Häll av vattnet med all stärkelse och lägg ner potatisskalen i den heta oljan.
Låt koka i oljan tills potatisen precis får lite färg.
Ta då ur dem och lägg på papper.
Dra upp temperaturen på oljan så den är riktigt, riktigt het.
Lägg sen ner potatisen igen tills den är alldeles gyllenbrun.
Ta upp den på papper igen och salta efter smak.
Severa köttet med friterade potatisskal, smaksatt majonnäs och kokt morot.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|