Direktlänk till inlägg 26 december 2012

Helstekt rostasfilé med friterat potatisskal

Av Maria - 26 december 2012 09:00

Ugn: 130 grader, innetemperatur 57 grader


Ingredienser:

HELSTEKT ROSTASFILÉ:
800 g  rostasfilé
4 st  vitlöksklyftor
Färsk timjan
Smör/olja


FRITERAT POTATISSKAL:
1 kg  fast potatis
1 l  frityrolja
Salt

 

HELKOKTA MORÖTTER:
4 st  knippemorötter
25 g  smör
2 msk  citronsaft
Gräslök


MAJONNÄS:
4 st  äggulor
6 dl  matolja
1 st  vitlök
1 st  citron
1 kruka  timjan
1 kruka  dragon
1 tsk  dijonsenap
1 msk  vitvinsvinäger
Salt/peppar

 

Gör så här:

Rostasfilé:
Sätt ugnen på 130 grader.

Salta och peppra hela rostasfilén.

Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet runt om tills det får en fin färg.

På slutet läggs smör, timjan och vitlök i och öses över köttet.

Lägg filén i en ugnsfast form och häll över stekskyn.

In med köttet i ugnen tills det nått en innertempratur på 57 grader.

Ta då ut det och låt vila i öppen folie ca 15-20 minuter.

 


Rostad vitlöks- och citronmajonäs:
Dela en hel vitlök och stek i smör med skal och allt på.

Efter ett tag kommer klyftorna komma ut av sig själva.

Mortla dem då med rivet citronzest och häll över i en skål.
Separera äggulor och vispa dom lite lätt.

Blanda äggulorna med vitlöksmixen samt lite citronsaft och strila över oljan under kraftig vispning tills det blir en majonnäs.

Smaka av med salt och peppar. 

 

Örtmajonnäs:
Separera äggulor och vispa dom lite lätt tillsammans med vinäger och dijonsenap.

Mixa oljan med örterna i en blender.

Strila sedan ner örtoljan i äggulorna under kraftig vispning tills det blir en majonnäs.

Smaka av med salt och peppar. 

 

Morötterna:
Skölj morötterna väl och koka dem i saltat vatten i ca 15-20 min.

Lägg morötterna på en skärbräda och använd en fin kniv till att försiktigt ta loss skalet.

Lägg morötterna i en form och ringla på skirat smör med en aning citronsaft i.

Toppa med finhackad gräslök och salt. 

 

Friterad potatis:
Hetta upp frityrolja i en kastrull.

Skär bort grova potatisskal från potatisen och lägg i en bunke med vatten och lite vinäger.

Häll av vattnet med all stärkelse och lägg ner potatisskalen i den heta oljan. 
Låt koka i oljan tills potatisen precis får lite färg.

Ta då ur dem och lägg på papper.

Dra upp temperaturen på oljan så den är riktigt, riktigt het.

Lägg sen ner potatisen igen tills den är alldeles gyllenbrun.

Ta upp den på papper igen och salta efter smak. 
Severa köttet med friterade potatisskal, smaksatt majonnäs och kokt morot.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 20 maj 17:15

Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.   Färsk frukt.   Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...

Av Maria - Måndag 20 maj 16:15

Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...

Av Maria - Måndag 20 maj 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 20 maj 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Av Maria - Måndag 20 maj 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards