Direktlänk till inlägg 27 december 2012
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
TORSKRYGG:
4 st fina bitar ryggfilé av torsk
Salt
Peppar
PARMESANSKUM:
1 st palsternacka
1 bit rotselleri
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
2 dl bra fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
Smör
Parmesanost efter smak
SKOGSSVAMP:
300 g skogssvamp (trattkantareller, gula kantareller & shiitake etc.)
1 st palsternacka, fint tärnad
1 bit rotselleri, fint tärnad
POTATISKAKA:
300 g potatis (fast sort)
100 g smör
Salt efter smak
SYRLIGT ÄPPLE:
1 st syrligt äpple
1 st citron
Socker
Salt, efter smak
GARNITYR:
50 g löjrom
Ärtskott
Gör så här:
Torskrygg:
Salta torsken rikligt och låt ligga tills den skall tillagas (tillagning sker just innan servering).
Peppra och ångkoka sedan fisken i ca 8-10 minuter.
Fisken skall ha en innertemperatur på ca 48 grader.
När fisken är klar kan den läggas på en ren handduk i någon minut så att överbliven vätska inte hamnar på tallriken.
Potatiskaka:
Skala och hyvla sedan potatisen tunt.
Varva potatisen i en ugnsäker form med hyvlat smör och salt.
Lägg kakan i press och grädda i 225 grader, tills den fått en fin gyllenbrun färg, ca 40 minuter.
Syrat äpple:
Tärna äpplet och lägg i en skål tillsammans med citronsaft, socker och lite salt.
Låt dra i minst 30 minuter.
Parmesanskum:
Hacka vitlöken och schalottenlöken samt tärna palsternackan och rotsellerin.
Blondera löken i en klick smör.
Lägg sedan i rotfrukterna och fräs i ytterligare någon minut.
Slå på det vita vinet och fiskfonden.
Låt reducera till hälften.
Slå sedan på grädden och låt reducera ytterligare.
Blanka med en klick smör och häll i den fint rivna parmesanosten, låt smälta.
Smaka av med salt och peppar.
Skumma såsen med en stavmixer just innan servering.
Skogssvamp:
Rensa och dela svampen.
Lägg i en torr stekpanna och låt vätskan från svampen dunsta.
Slå i en klick smör, när vätskan från svampen dunstat, och de fint tärnade rotfrukterna.
Fräs tills dess att svampen börjar knäppa.
Salta och peppra.
Lägg upp alla komponenter på en tallrik och garnera med löjrommen och ärtskotten.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|