Direktlänk till inlägg 27 december 2012

Torskrygg med skogssvamp

Av Maria - 27 december 2012 21:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

TORSKRYGG:
4 st  fina bitar ryggfilé av torsk
Salt
Peppar


PARMESANSKUM:
1 st  palsternacka
1 bit  rotselleri
1 st  schalottenlök
1 st  vitlöksklyfta
2 dl  bra fiskbuljong
2 dl  torrt vitt vin
2 dl  grädde
Smör
Parmesanost efter smak


SKOGSSVAMP:
300 g  skogssvamp (trattkantareller, gula kantareller & shiitake etc.)
1 st  palsternacka, fint tärnad
1 bit  rotselleri, fint tärnad

 

POTATISKAKA:

300 g  potatis (fast sort)
100 g  smör
Salt efter smak


SYRLIGT ÄPPLE:
1 st  syrligt äpple
1 st  citron
Socker
Salt, efter smak


GARNITYR:
50 g  löjrom
Ärtskott

 

Gör så här:


Torskrygg:
Salta torsken rikligt och låt ligga tills den skall tillagas (tillagning sker just innan servering).

Peppra och ångkoka sedan fisken i ca 8-10 minuter.

Fisken skall ha en innertemperatur på ca 48 grader.

När fisken är klar kan den läggas på en ren handduk i någon minut så att överbliven vätska inte hamnar på tallriken. 


Potatiskaka:
Skala och hyvla sedan potatisen tunt.

Varva potatisen i en ugnsäker form med hyvlat smör och salt.

Lägg kakan i press och grädda i 225 grader, tills den fått en fin gyllenbrun färg, ca 40 minuter. 


Syrat äpple:
Tärna äpplet och lägg i en skål tillsammans med citronsaft, socker och lite salt.

Låt dra i minst 30 minuter. 


Parmesanskum:
Hacka vitlöken och schalottenlöken samt tärna palsternackan och rotsellerin.

Blondera löken i en klick smör.

Lägg sedan i rotfrukterna och fräs i ytterligare någon minut.

Slå på det vita vinet och fiskfonden.

Låt reducera till hälften. 
Slå sedan på grädden och låt reducera ytterligare.

Blanka med en klick smör och häll i den fint rivna parmesanosten, låt smälta.

Smaka av med salt och peppar.

Skumma såsen med en stavmixer just innan servering. 


Skogssvamp:
Rensa och dela svampen.

Lägg i en torr stekpanna och låt vätskan från svampen dunsta.

Slå i en klick smör, när vätskan från svampen dunstat, och de fint tärnade rotfrukterna.

Fräs tills dess att svampen börjar knäppa.

Salta och peppra. 


Lägg upp alla komponenter på en tallrik och garnera med löjrommen och ärtskotten. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards