Direktlänk till inlägg 29 december 2012
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter + 125 grader, innetermperatur 55 grader
Ingredienser:
1 st rådjurssadel, filéad och benen huggna i mindre delar
2 st gula lökar, hackade
3 dl kalvfond eller kalvbuljong
½ l trattkantareller, hackade
Halv kruka färsk timjan
10 st svarta vinbär
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
600 g potatis (fast)
1/4 st rotselleri
1 st gul lök, tunt skivad
16 st kastanjer
3 dl portvin
1 msk honung
1 l kantareller
Smör samt rapsolja till stekning
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Snitta kastanjerna med ett kryss och lägg i ugnen att öppna sig.
Detta tar ca 15 minuter.
Ta då ut kastanjer, skala och sjuda i portvin och honung till nästan all vätska kokt in.
Salta och peppra.
Sänk ugnen till 125 grader.
Stek hackad lök och trattkantareller i smör och tillsätt rådjursbenen och stek i ca 5 minuter.
Lägg i timjan och peppra generöst.
Häll över kalvfonden och vatten så det precis täcker benen.
Låt koka ner till hälften, ca 30 minuter.
Lyft upp benen och sila såsbasen.
Koka upp såsbasen igen och tillsätt svarta vinbär. Koka 5 minuter.
Tillsätt grädden och låt koka till såsen blir tjock, ca 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Skala och riv potatis på grövsta sidan av rivjärnet.
Salta något och låt stå i några minuter.
Krama sedan ur potatisen ordentligt för att bli av med överflödig vätska och stärkelse.
Skala och riv rotselleri och blanda med potatis samt skivad lök.
Forma till små platta rösti och stek i smör och rapsolja i het stekpanna.
Torrstek kantareller till vätskan kokat in och lägg sedan till en klick smör som får steka med sista stunden.
Salta och peppra rådjursfiléer och bryn runtom i het panna.
Ställ i ugnen på 125 grader till innertemperatur blir 55 grader.
Ta ut, täck över och låt vila i ca 10 minuter.
Skiva sedan i 1½cm tjocka skivor och servera med sås, rösti, kantareller och portvinskokta kastanjer.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|