Direktlänk till inlägg 30 december 2012
Ingredienser:
SHABU-SHABU:
1 l vatten
3 stänger citrongräs
4-5 tunna skivor citron
3-4 limeblad(kan uteslutas)
1 dl mirin
½ dl risvinäger
2 msk japansk soya
2 tsk sambal oelek
2 tsk salt
TILLBEHÖR:
200 g oxfilé (gärna Waguy om du hittar) skuren i tunna skivor
200 g färsk pilgrimsmussla, skuren i tunna skivor
200 g blandade grönsaker som morot, bok choi, vit rättika, skurna i bitar
GRÖN ÖRTDIP:
1 kruka bladpersilja
1 kruka dragon
2 krukor mynta
1 kruka citronmeliss
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1 lime, saft och finrivet skal
1/4 dl vatten
1 dl olivolja
½ tsk salt
2-3 stänk grön tabasco
Gör så här:
Shabu-Shabu:
Koka upp vatten i en kastrull, krossa citrongräset med knivskaftet och lägg i vattnet tillsammans med övriga ingredienser.
Låt sjuda 5-10 minuter, sätt åt sidan och låt smakerna dra ut övertäckt med lock i ca 30 minuter.
Hetta upp vid servering i grytan vid bordet och doppa kött och fisk i buljongen tillsammans med grönsaker och servera med grön örtdip, och om man vill den kryddstarka buljongen att dricka till ur en liten kopp.
Grön örtdip:
Gör såsen genom att mixa alla ingredienser utom olivoljan med stavmixer till en slät grön sås.
Häll i oljan droppvis tills såsen tjocknar och smaka av med salt och tabasco.
Asiatisk fondue som du kan servera som tilltugg eller förrätt.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|