Direktlänk till inlägg 30 december 2012
Ingredienser:
SKALDJURSFOND:
50 g smör
1 msk rapsolja
2 st bananscharlottenlökar, hackade
1 st morot, hackad
4 st stjälkar blekselleri, hackad
1 klyfta vitlök, tilltryckt med knivbladet
1 kg räkor med skal, skalade och skal sparade
5 dl torrt vitt vin
3 msk tomatpure
3 st färska timjankvistar eller 0,5 tsk torkad timjan
RÄKSÅS:
Fond från ovan
3 dl grädde
1 dl vitt vin
1 st knivsudd cayennepeppar
Salt
Vitpeppar
ROTSELLERIPURÉ:
1 st rotsellerihuvud, skalad och skuren i bitar
5 st potatisar, mjölig sort, skuren i bitar
50 g smör, smält
1 dl grädde, uppvärmd
Salt
Peppar
CITRONFÄNKÅL:
1 st stånd fänkål, i skivor
1 st citron, zest av hela och juice av halva
Olivolja att steka i
Salt
SYRADE MORÖTTER:
2 st morötter, skivade tunt på längden
½ st citron
2 msk smör
2 msk hackad persilja
ÖVRIGA INGREDIENSER:
0,5 kg blåmusslor, skrubbade och skägg borttaget
16 st pilgrimsmusslor
Gör så här:
Skaldjursfond:
Stek schalottenlök, morot, selleri och vitlök i smör och rapsolja i några minuter.
Tillsätt räkskal och timjan i stekpannan och låt fräsa några minuter.
Tillsätt sen tomatpuré samt vitt vin och vatten så det precis täcker.
Låt fonden koka utan lock i 20 minuter.
Sila räkfonden och fortsätt reducera tills det är 1/3 kvar.
Tillsätt 1 dl vitt vin, cayennepeppar och grädde.
Låt koka ca 10 minuter, salta och peppra sedan efter smak.
Rotselleripuré:
Koka rotselleri och potatis i saltat vatten i ca 10 minuter.
Mosa och tillsätt uppvärmd grädde och smält smör.
Vispa med elvisp för en fluffig konsistens.
Salta och peppra efter smak.
Blåmusslor:
Lägg blåmusslorna i såsen och låt puttra under lock i ca 3 minuter tills de öppnat sig.
Tag kastrullen från plattan och håll varmt under lock.
Tillbehör:
Stek skivad fänkål i olivolja och pressa över citron.
Strö över citronzest, salta och peppra och håll varmt.
Skiva morötter på längden och stek på medelvärme i smör.
Pressa över citron och strö över hackad persilja.
Pilgrimsmusslor:
Stek pilgrimsmusslorna i het panna med smör och olja, bara tills de fått fin färg på båda sidor.
Lägg upp en tallrik med musslor, räkor samt sås.
Servera med citronfänkål, syrade morötter och rotselleripure.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|