Direktlänk till inlägg 30 december 2012

Hallontartlette med lakritskolasås

Av Maria - 30 december 2012 08:45

Antal: 8 portioner

Ugn: 180 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

MÖRDEG:
120 g  smör, rumstempererat
60 g  florsocker (1 dl)
180 g  vetemjöl (3 dl)
15 g  äggula (1)
100 g  mörk choklad (70 %), till pensling


HALLONCURD:
3  gelatinblad
400 g  hallonpuré (frysta och tinade hallon ca 600 g)
110 g  ägg (2)
100 g  äggula (6)
130 g  strösocker (1½ dl)
2  lime, färskpressad saft
100 g  osaltat smör


LAKRITSKOLASÅS:
Lakritspasta efter smak
50 g  glykos
85 g  strösocker (1 dl)
100 g  grädde (1 dl)
25 g  smör


GARNERING:
200 g  färska hallon

 

Gör så här:


Mördegsbotten:
Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. 
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra 8 pajformar med löstagbar kant, vars sidor mäter 8 cm i diameter ända upp på kanterna, skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter.

Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, i 10-12 minuter.

Låt pajskalet svalna i formarna.

Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen som en fuktspärr.

 

Halloncurd:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan purén genom en finmaskig sil så att du får 400 g hallonpure.

Rör samman ägg och äggulor i en bunke. 
Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner i bunken.

Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.

Sjud på låg värme och under konstant omrörning tills curden börjar tjockna.

Ta bort från plattan och häll över i en bunke.
Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gelatinet.

Rör om tills smöret har smält.

Låt svalna. Fördela halloncurden jämnt i pajskalen och låt stelna i kylen eller frysen. 

 

Kolasås:
Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite av strösockret i taget tills allt har smält, rör om mellan varven.

Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. 
Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt.

Blanda och ställ åt sidan, låt svalna helt.

Smaksätt med lakritspasta efter smak.

Toppa ett tunt lager över pajen och dekorera med hallon.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards