Direktlänk till inlägg 30 december 2012
Antal: 8 portioner
Ugn: 180 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
MÖRDEG:
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
15 g äggula (1)
100 g mörk choklad (70 %), till pensling
HALLONCURD:
3 gelatinblad
400 g hallonpuré (frysta och tinade hallon ca 600 g)
110 g ägg (2)
100 g äggula (6)
130 g strösocker (1½ dl)
2 lime, färskpressad saft
100 g osaltat smör
LAKRITSKOLASÅS:
Lakritspasta efter smak
50 g glykos
85 g strösocker (1 dl)
100 g grädde (1 dl)
25 g smör
GARNERING:
200 g färska hallon
Gör så här:
Mördegsbotten:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra 8 pajformar med löstagbar kant, vars sidor mäter 8 cm i diameter ända upp på kanterna, skär sedan bort överflödig deg.
Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter.
Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, i 10-12 minuter.
Låt pajskalet svalna i formarna.
Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen som en fuktspärr.
Halloncurd:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan purén genom en finmaskig sil så att du får 400 g hallonpure.
Rör samman ägg och äggulor i en bunke.
Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner i bunken.
Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
Sjud på låg värme och under konstant omrörning tills curden börjar tjockna.
Ta bort från plattan och häll över i en bunke.
Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gelatinet.
Rör om tills smöret har smält.
Låt svalna. Fördela halloncurden jämnt i pajskalen och låt stelna i kylen eller frysen.
Kolasås:
Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite av strösockret i taget tills allt har smält, rör om mellan varven.
Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.
Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt.
Blanda och ställ åt sidan, låt svalna helt.
Smaksätt med lakritspasta efter smak.
Toppa ett tunt lager över pajen och dekorera med hallon.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|