Direktlänk till inlägg 31 december 2013
Antal: 16 portioner
Ingredienser:
2½ kg blandad fisk, till exempel abborre, gös, röding och kolja
Skal från 1-2 svenska humrar
Skal från 6 st svenska havskräftor
12 st svenska musslor med skal
12 st kammusslor
1 st apelsin
180 g olivolja (ca 2 dl)
10 st grovhackade fina tomater
2 st ansade och grovhackade fänkålshuvuden
5 st grovhackade gula lökar
2 st grovhackade stora purjolökar
2 st skalade och finhackade vitlökar (hela)
2 st finhackade röda chilifrukter
1 st finhackad kruka persilja
4 st lagerblad
15 st svartpepparkorn
Grovt havssalt
4-5 l vatten
2 g saffran
1 kg skalade små fasta potatisar
Gör så här:
Tillsätt hummer- och kräftskalen när du blandar ner övrigt fiskskrov.
Skala apelsinen med en potatisskalare.
Hetta upp olivoljan i en stor gjutjärnsgryta och fräs tomat, fänkål, lök, chili och apelsinskal tillsammans med alla kryddor utom saffran på låg värme.
Sätt på locket och fräs i 15 minuter.
Rensa, skär bort huvudet och filea samtliga fiskar.
Höj värmen och tillsätt fiskskrovet och skaldjur i grytan.
Fräs i några minuter och tillsätt sedan 4-5 liter vatten.
(Se till att vattnet inte når ända upp till grytkanten, om det gör det är grytan för liten för receptet).
Sätt på locket och låt puttra i 20-30 minuter tills grönsakerna har blivit mjuka.
Dra kastrullen från värmen och mixa allt med en stavmixer.
Passera därefter soppan med en passerkvarn eller sila den genom en finmaskig sil.
Tillsätt saffran och låt bouillabaissen koka upp och sjuda i ytterligare några minuter.
Lägg i potatisen och koka på svag värme utan lock tills den är nästan mjuk.
Dela fiskfiléerna i jämna bitar och tillsätt filéer strax före servering.
Fisken ska inte kokas i buljongen, endast pocheras lätt.
Servera med bröd och rouille
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|