Direktlänk till inlägg 31 december 2013

Bouillabaisse

Av Maria - 31 december 2013 11:15

Antal: 16 portioner


Ingredienser:

 kg  blandad fisk, till exempel abborre, gös, röding och kolja
Skal från 1-2 svenska humrar
Skal från 6 st svenska havskräftor
12 st svenska musslor med skal
12 st kammusslor
1 st apelsin
180 g olivolja (ca 2 dl)
10 st grovhackade fina tomater
2 st ansade och grovhackade fänkålshuvuden
5 st grovhackade gula lökar
2 st grovhackade stora purjolökar
2 st skalade och finhackade vitlökar (hela)
2 st finhackade röda chilifrukter
1 st finhackad kruka persilja
4 st lagerblad
15 st svartpepparkorn
Grovt havssalt
4-5 l vatten
2 g saffran
1 kg skalade små fasta potatisar

 

Gör så här:


Tillsätt hummer- och kräftskalen när du blandar ner övrigt fiskskrov. 
Skala apelsinen med en potatisskalare. 
Hetta upp olivoljan i en stor gjutjärnsgryta och fräs tomat, fänkål, lök, chili och apelsinskal tillsammans med alla kryddor utom saffran på låg värme.

Sätt på locket och fräs i 15 minuter. 
Rensa, skär bort huvudet och filea samtliga fiskar. 
Höj värmen och tillsätt fiskskrovet och skaldjur i grytan.

Fräs i några minuter och tillsätt sedan 4-5 liter vatten.

(Se till att vattnet inte når ända upp till grytkanten, om det gör det är grytan för liten för receptet).

Sätt på locket och låt puttra i 20-30 minuter tills grönsakerna har blivit mjuka. 
Dra kastrullen från värmen och mixa allt med en stavmixer.

Passera därefter soppan med en passerkvarn eller sila den genom en finmaskig sil. 
Tillsätt saffran och låt bouillabaissen koka upp och sjuda i ytterligare några minuter.

Lägg i potatisen och koka på svag värme utan lock tills den är nästan mjuk. 
Dela fiskfiléerna i jämna bitar och tillsätt filéer strax före servering.

Fisken ska inte kokas i buljongen, endast pocheras lätt. 
Servera med bröd och rouille

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards