Direktlänk till inlägg 2 oktober 2015
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
8 dl basmatiris
Rapsolja till stekning
Köttet:
1 kg lammkött (gärna med ben)
2 gul lök
1 kanelstång
6 st hela kardemumma
2 tsk garam masala
2 msk kumminfrön
2 st köttbuljongtärningar
2 st lagerblad
Ca 1 liter vatten
Salt
Peppar
Garnering:
4 st morötter
150 g skalad mandel
3-4 dl russin
1 tsk kardemumma
½ dl socker
Salt
Gör så här:
Skölj riset ordentligt.
Lägg sedan i en rymlig skål och låt riset stå i blöt i ca 1-2 timmar.
Använder du ett vanligt basmatiris så kan du hoppa över detta moment med att blötlägga riset en lång stund, det kan ge ett grötigt och klibbigt ris.
Putsa köttet, skär bort senor och överflödigt fett.
Hetta upp rikligt med olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet ordentligt tills den får en fin stekyta runtom.
Ha inte för mycket kött på en gång i stekpannan, för då kommer köttet att kokas istället för att stekas.
Du vill att köttet steks ordentligt och få färg. Ställ köttet åt sidan.
Hack löken i tärningar och stek i olja tillsammans hela kardemumma, kanelstången och kumminfröna.
Vänd sedan i köttet och stek lite till.
Smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar.
Häll över ca 1 liter hett vatten, garam masala och lagerbladet.
Låt köttet koka under lock i ca 1,5 timme, tills köttet är helt mört och färdigkokt.
Späd eventuellt ut med vatten efter halva koktiden om det känns för torrt i grytan.
Ta sedan ur köttet från grytan och bevara kokvattnet, det ska du använda som buljong till riset.
Sila av riset efter blötläggning.
Koka upp rikligt med saltad vatten i en gryta.
När vattnet kokar häller du försiktigt i riset.
Låt riset koka, i ca 3-4 min, tills riskornen mjuknar men fortfarande har en hård kärna i mitten.
Sila av riset.
Blanda sedan riset med ca 6-8 dl av köttets kokvatten.
Smaka på riset och justera sältan efter smak.
Blanda eventuellt i mer garam masala om du tycker att riset behöver mer smak.
Pensla botten av en rymlig gryta med lite olja.
Varva ris och köttet i grytan, avsluta med riset.
Forma riset som ett berg och gör 4-5 st gropar i riset.
Klä grytlocket med en ren kökshandduk och täck grytan.
Handduken försluter locket väl och bevarar ångan i grytan.
Koka upp grytan på hög värme tills det bildas ånga i grytan och sänk sedan värmen till medelvärme.
Låt tillagas långsamt tills riset är klart utan att den blir överkokt, ca 30.
Förbered under tiden garneringen.
Blötlägg russin i ljummet vatten i 30 min och sila sedan av.
Stek mandlarna gyllene i olja och ställ åt sidan.
Skär morötterna i tunna stavar.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek morötterna varsamt i 2-3 min.
Vänd i socker, kardemumma och stek i ca 2 min till, tills sockret löses upp.
Vänd i russin och mandel, krydda med salt och stek i ca 1 min till.
Lägg ett lock på stekpannan och låt tillagas tills morötterna mjuknar men fortfarande har tuggmotstånd, ca 10 min.
Lägg upp riset på ett fat tillsammans med köttet, toppa med morötterna och servera med sallad och yoghurt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|