Direktlänk till inlägg 2 oktober 2015

Kabuli palaw - Afghanskt ris med lammkött

Av Maria - 2 oktober 2015 14:15

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

8 dl basmatiris
Rapsolja till stekning


Köttet:
1 kg lammkött (gärna med ben)
2 gul lök
1 kanelstång
6 st hela kardemumma
2 tsk garam masala
2 msk kumminfrön
2 st köttbuljongtärningar
2 st lagerblad
Ca 1 liter vatten
Salt

Peppar


Garnering:
4 st morötter
150 g skalad mandel
3-4 dl russin
1 tsk kardemumma
½ dl socker
Salt


Gör så här:

Skölj riset ordentligt.

Lägg sedan i en rymlig skål och låt riset stå i blöt i ca 1-2 timmar.

Använder du ett vanligt basmatiris så kan du hoppa över detta moment med att blötlägga riset en lång stund, det kan ge ett grötigt och klibbigt ris.

Putsa köttet, skär bort senor och överflödigt fett.

Hetta upp rikligt med olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet ordentligt tills den får en fin stekyta runtom.

Ha inte för mycket kött på en gång i stekpannan, för då kommer köttet att kokas istället för att stekas.

Du vill att köttet steks ordentligt och få färg. Ställ köttet åt sidan.

Hack löken i tärningar och stek i olja tillsammans hela kardemumma, kanelstången och kumminfröna.

Vänd sedan i köttet och stek lite till.

Smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar.

Häll över ca 1 liter hett vatten, garam masala och lagerbladet.

Låt köttet koka under lock i ca 1,5 timme, tills köttet är helt mört och färdigkokt.

Späd eventuellt ut med vatten efter halva koktiden om det känns för torrt i grytan.

Ta sedan ur köttet från grytan och bevara kokvattnet, det ska du använda som buljong till riset.

Sila av riset efter blötläggning.

Koka upp rikligt med saltad vatten i en gryta.

När vattnet kokar häller du försiktigt i riset.

Låt riset koka, i ca 3-4 min, tills riskornen mjuknar men fortfarande har en hård kärna i mitten.

Sila av riset.  

Blanda sedan riset med ca 6-8 dl av köttets kokvatten.

Smaka på riset och justera sältan efter smak.

Blanda eventuellt i mer garam masala om du tycker att riset behöver mer smak.

Pensla botten av en rymlig gryta med lite olja.

Varva ris och köttet i grytan, avsluta med riset.

Forma riset som ett berg och gör 4-5 st gropar i riset.

Klä grytlocket med en ren kökshandduk och täck grytan.

Handduken försluter locket väl och bevarar ångan i grytan.

Koka upp grytan på hög värme tills det bildas ånga i grytan och sänk sedan värmen till medelvärme.

Låt tillagas långsamt tills riset är klart utan att den blir överkokt, ca 30.

Förbered under tiden garneringen.

Blötlägg russin i ljummet vatten i 30 min och sila sedan av.

Stek mandlarna gyllene i olja och ställ åt sidan.

Skär morötterna i tunna stavar.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek morötterna varsamt i 2-3 min.

Vänd i socker, kardemumma och stek i ca 2 min till, tills sockret löses upp.

Vänd i russin och mandel, krydda med salt och stek i ca 1 min till.

Lägg ett lock på stekpannan och låt tillagas tills morötterna mjuknar men fortfarande har tuggmotstånd, ca 10 min.

Lägg upp riset på ett fat tillsammans med köttet, toppa med morötterna och servera med sallad och yoghurt.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards