Direktlänk till inlägg 21 oktober 2015

Apelsinmarmelad & citrusmarmelad

Av Maria - 21 oktober 2015 15:00

Mängd: ca 2 liter


Ingredienser:

1 kg citrus, ex 5 apelsiner (ca 1100 gram), 1 pomerans (färsk) eller en pomelo och 3 lime
4 dl vatten
1 kg syltsocker


Gör så här:

Skölj och skrubba citrusfrukterna.
Dela i halvor och sedan i klyftor.

Varje frukt blir då 8 klyftor.

Strimla klyftorna i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen.

Eller finfördela i en matberedare.
Lägg de hackade citrusfrukterna i en stor kastrull.

Tillsätt vatten.

Sätt på lock.
Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 30 minuter på svag värme.
Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner.

Koka 15 minuter och rör då och då.
Skumma marmeladen om det behövs.


Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet:

Lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter.

Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen.

Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast.


Koka annars marmeladen ca 10 minuter till.

Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.

Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar.

Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
Förvara marmeladen svalt och mörkt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards