Direktlänk till inlägg 21 oktober 2015
Mängd: ca 2 liter
Ingredienser:
1 kg citrus, ex 5 apelsiner (ca 1100 gram), 1 pomerans (färsk) eller en pomelo och 3 lime
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skölj och skrubba citrusfrukterna.
Dela i halvor och sedan i klyftor.
Varje frukt blir då 8 klyftor.
Strimla klyftorna i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen.
Eller finfördela i en matberedare.
Lägg de hackade citrusfrukterna i en stor kastrull.
Tillsätt vatten.
Sätt på lock.
Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 30 minuter på svag värme.
Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner.
Koka 15 minuter och rör då och då.
Skumma marmeladen om det behövs.
Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet:
Lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter.
Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen.
Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast.
Koka annars marmeladen ca 10 minuter till.
Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.
Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar.
Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
Förvara marmeladen svalt och mörkt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|