Direktlänk till inlägg 25 oktober 2015

Päronmarmelad

Av Maria - 25 oktober 2015 15:15

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

2,4 kg päron med skal, ca 10 päron eller 1,6 kg skalade tärnade päron
1 dl vatten
2 msk färsk hackad ingefära (valfritt)
2 msk citronsaft (valfritt)
1 påse 40 gram gul melatin gelépulver
1 kg strösocker
1 dl hackad mandel (valfritt)


Gör så här:

Skala päron med en potatisskalare samt skär loss runt kärnhuset och sedan i tärningar.
Skala och hacka färsk ingefära samt tillsätt den.

Pressa citronsaft och tillsätt den.
Koka päronen med vattnet under lock på låg värme i 30 minuter eller tills de är mjuka och går att mosa ihop. Använd en kastrull med tjock botten.

Späd eventuellt med lite mer vatten om de kokar torrt.
Mosa päronen med en potatisstöt eller slev.

Eller mixa dem hastigt med en stavmixer till ett mos.

Det gör inget om det är lite små klumpar kvar tycker jag.
Tillsätt och rör i gul melatin gelépulver. Koka i en minut till.
Tillsätt sockret och koka i någon minut tills sockret löst sig på låg värme.
Hacka mandlar grovt och tillsätt dem.
Gör marmeladprovet genom att ta en droppa en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i frys eller kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast (ej rinnig).

Ta annars i mer pektin och koka två minuter till och prova igen.
Föredela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när de är varma.

Låt svalna.

Förvara mörkt och svalt.

Öppnad burk förvaras i kylen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards