Direktlänk till inlägg 15 november 2015
Antal: 10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
115 g smör + 1 msk till stekning
140 g zucchini
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk garam masala
160 g vetemjöl (2½ dl)
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
150 g farinsocker (2 dl)
2 ägg
3/4 dl mjölk
Till formen:
Smör
Ströbröd
Lingonfrosting:
50 g rumsvarmt smör
½ dl lingon + en handfull till garnering
125 g färskost
150 g florsocker (2½ dl)
1 tsk rivet skal av citron eller apelsin
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diametern.
Kryddiga kakan: Bryn smöret på medelvärme. Låt det puttra i 5-6 minuter tills smöret har fått färg.
Sätt åt sidan och låt det svalna. Riv och stek zucchini i smör, tillsätt kanel, kardemumma och garam masala. Stek några minuter tills den är mjuk och kryddorna fått svettas. Blanda de torra ingredienserna, vetemjöl, bikarbonat och salt i en stor bunke. Ställ åt sidan. Vispa farinsocker och ägg pösigt.
Blanda ner mjölk, zucchiniblandning och det ljumma smöret. Blanda zucchinismeten med de torra ingredienserna. Rör till en smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 50 minuter i nedre delen av ugnen. Testa om kakan är färdig med en sticka.
Lingonfrosting: Blanda smör med mosade lingon, färskost, florsocker och fint rivet citronskal. Rör till en jämn smet. Servera i skål eller bred över kakan. Dekorera med lingon.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|