Direktlänk till inlägg 17 november 2015
Antal: ca 35 st
Ugn: 175 g, ca 45-50 minuter
Ingredienser:
Kaka:
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl (150 g) vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor eller motsvarande mängd malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
1½ dl gräddfil, mjölk eller fil
Till formen:
Smör
Ströbröd
Till dopping och dekor:
Klubbpinnar 10-12 cm (finns på Panduro) eller grillpinnar i trä, avklippta till önskad längd
Ca 300 g Nutella eller chokladtryffel
300 g vit choklad till dopping
Ca 2 msk vitt strössel
Gör så här:
Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter.
Smält smöret till kakan.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
Sikta ner mjölblandingen lite i taget samtidigt som du tillsätte smör och gräddfil.
Vispa försiktigt till en jämn smet för hand.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen i 175 grader i 45-50 minter.
Vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.
Låt kakan svalna helt.
Mixa kakan till smulor i en matberedare.
Tillsätt Nutella eller chokladtryffel och mixa ihop till en tjock smet.
Forma smeten till kulor.
Tillsätt eventuellt mer Nutella tills smeten är så kladdig att du kan forma kulor av den.
Stick ner en pinne i varje lite smält choklad.
Låt stelna till i kylen i ca 30 minuter.
Doppa kulorna i vit choklad.
Låt rinna av lite och ställ på en bricka klädd med bakplåtspapper.
Strö över strössel.
Låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
Förvara täckt med plastfolie i kylen.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|